У російському полоні перебувають приблизно 22 тисячі цивільних заручників – Лубінець

Дата: 11 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі у російському полоні перебувають близько 22 тисяч цивільних українців. 

Про це Омбудсман Дмитро Лубінець заявив 10 червня під час акції, присвяченій визволенню українських громадян з російської неволі, передає кореспондентка видання ZMINA.

Фото: Еліна Суліма/ZMINA

Настав час казати, що нас набагато більше. За нашими даними, у полоні Російської Федерації знаходяться приблизно 22 тисячі цивільних заручників. Я знаю, що ця цифра не остаточна. Багато родичів, які знаходяться на тимчасово окупованій території, і рідних яких забрала Росія в полон, до нас не звертаються. Я розумію, що ця цифра може бути в рази більша. Тому треба показувати масштаб цієї трагедії“, – розповів Омбудсман.

Лубінець наголосив, що наразі відсутні реальні механізми повернення всіх цивільних з російського полону. На його думку, міжнародні організації, які повинні напряму бути залучені до цього процесу, зокрема Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН, нічого не роблять та самоусунулись. Тому треба зробити все можливе, щоб весь світ почав говорити про цивільних заручників. Як приклад він навів тему депортації українських дітей.  

Зараз весь світ говорить про депортацію українських дітей. Те ж саме нам треба зробити стосовно цивільних заручників. Після цього вже точно з’являться реальні механізми повернення наших цивільних додому. Мене часто критикують за це, але у нас не можуть відбуватися обміни цивільних. У нас немає поняття “обмінів цивільних на цивільних”. Юридично ми це називаємо “возз’єднання сімей”, – наголосив Уповноважений ВР з прав людини.

Лубінець закликав частіше збиратись на мітинги перед офісами міжнародних організацій і вимагати від них виконання їхнього мандата. 

Як відомо, 10 травня в Києві відбулася мирна акція, присвячена поверненню додому цивільних заручників. Під акції представники громадської організації “Цивільні в полоні” вимагали від української влади створити окремий орган, який займатиметься усіма питаннями та проблемами, пов’язаними з цивільними заручниками.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter