ГО “Цивільні в полоні” вимагають від влади створити окремий орган, що займатиметься визволенням цивільних заручників

Дата: 11 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Вчора в Києві відбулася мирна акція, присвячена поверненню додому цивільних заручників. Організатором заходу була громадська організація “Цивільні в полоні”. Її члени вимагали від української влади створити окремий орган, який займатиметься усіма питаннями та проблемами, пов’язаними з цивільними заручниками.

Про це передає кореспондент видання ZMINA.

Фото: ГО “Цивільні в полоні”

Головна вимога організаторів акції – створення окремого органу влади або робочої групи, що займався б поверненням цивільних заручників. Подібну структуру мали створити ще у грудні 2022 року на базі Координаційного штабу. Але, на жаль, окрім обіцянок, нічого досі не зробили. Представники державних органів влади стверджують, що для її створення в Україні відсутні юридичні механізми. Саме тому організація зробила запит до Верховної Ради України з проханням пришвидшити цей процес.

Ми сім місяців чекаємо на створення робочої групи по цивільних. Це дуже довго. В цей час невинні люди знаходяться в колонії і ніхто не знає, в якому вони стані та що з ними відбувається. Нам ніхто не передає даних”, – розповіла ZMINA одна з засновниць ГО Карина Дячук.

Карина також зазначила, що, за українським законодавством, Офіс уповноваженого з прав людини виконує лише наглядову функцію. Тобто Омбудсман не може розв’язувати питання щодо обміну та повернення цивільних заручників. Саме тому потрібно створити орган, який має цим займатися.

Також засновники організації закликали розробити ефективніші правила повернення цивільних з полону. Їхня відсутність призводить до того, що сім’ї заручників Кремля та вони самі платять дуже високу ціну, а інколи навіть ризикують власним життям. Організатори акції закликали боротися за кожного українця, який перебуває у неволі.

Ми всі маємо битися – хлопці на фронті за нашу землю, а наша влада за наших людей. Ми не маємо права бути бездіяльними, ми не маємо права бути свідками повільної смерті цивільних в полоні. З 2014 року міжнародні норми та конвенції не діють. З 2014 року наші люди сидять у російських вʼязницях, а ми все чекаємо. Ми з вами “ждуни”. Можливо настав час цьому покласти край. Ми готові боротися“, – наголосила Карина.   

Дячук пояснила, що в Женевській конвенції немає заборони на обмін цивільних. У документі йдеться про те, що країна-окупант не має права захоплювати та утримувати цивільне населення. Тому, на думку організаторів акції, цивільних можна обмінювати на колаборантів та російських злочинців:

Ми звертаємось з проханням, щоб Богуслаєв та інші колаборанти, які працювали на ворога, були обміняні на цивільних. Поки ми чекаємо, є непоодинокі випадки, коли наша країна цивільних обмінює на військових. На жаль, цей факт приховують, і про це ніхто вголос не говорить. Це неправильна та нечесна позиція. У нас у всіх спільна біда. Ми також маємо визволяти цивільних”.

До акції долучилися представники Офісу омбудсмана Дмитро Лубінець та Олександр Кононенко та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Останній відмовився спілкуватися з пресою та не виявив бажання виступити.

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter