З початку 2022 року в Україні усиновили майже пів тисячі дітей

Дата: 01 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Впродовж 2022 року в Україні усиновили 479 дітей, а заявки на усиновлення подали 1 252 кандидати.

Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на радницю-уповноважену президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ю Герасимчук.

Фото з відкритих джерел

Сьогодні там, де є можливості, усиновлення відбувається. Маю сказати, що за період цього року, попри воєнний стан, усиновлено близько 500 дітей, а якщо бути точними, то станом на 31 серпня 479 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування“, поінформувала Герасимчук.

За даними уповноваженої президента, наразі на обліку кандидатів в усиновлювачі дитини перебувають 1 252 особи, тоді як у першому кварталі цього року ця кількість становила 1 038.

Посадовиця зазначила, що усиновлення під час воєнного стану може здійснюватися винятково громадянами України, які перебувають на території нашої держави, крім тимчасово окупованої, і дітей, які зараз є на території України.

Вона також додала, що заявку на кандидатство в усиновлювачі можна подати через портал “Дія”, це полегшує певні етапи процедури усиновлення.

Тепер через “Дію” можна не тільки подати заявку на усиновлення, а й записатися на першу консультацію з приводу усиновлення онлайн або офлайн, або згенерувати документи для отримання статусу кандидата на усиновлення. Через програму також можна завантажити довідки  з психоневрологічного чи наркологічного диспансерів, і надіслати пакет документів на кандидатство.

“Тобто не треба йти в надцять інституцій, щоб узяти цей папірець в одному місці, інший – в другому, а ще інший – у третьому” наголосила посадовиця.

Служба у справах дітей повинна обробити дані за п’ять днів. Після цього потенційному кандидатові-усиновлювачу має надійти запрошення на співбесіду, яка відбудеться офлайн.

Потім люди, які хочуть всиновити дитину, мають пройти навчання, частково також очно, а частково з допомогою вебінарів з тренерами.

“Саме ці процедурні моменти тепер цифровізовано, решта лишається, як було”,  зазначила Герасимчук.

Якщо ж кандидати в усиновлювачі хочуть зібрати документи і віднести їх у службу у справах дітей без допомоги “Дії”, вони також можуть це зробити.

Загалом в Україні понад 67 тисяч дітей не мають батьківського піклування, але лише 16 тисяч підлягають всиновленню, заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, зараз важко зрозуміти, дитина повністю втратила рідних чи ще можливо знайти родичів, бо, наприклад, батьки можуть бути в полоні. Тому треба запобігати ситуаціям, коли дитину вже всиновили, вона звикла, а потім виявилося, що в неї є родичі, зауважила міністерка.

Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє брати дитину у сім’ю на короткотривалий час. Крім того, за словами Жолнович, процедуру усиновлення вдосконалили з урахуванням воєнного стану: усунули “окремі бюрократичні процедури”, врегулювали випадки, коли дитина вже мала прийомних батьків, але в результаті евакуації опинилася за кордоном.

Нагадаємо, від початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україні залишилися без батьківського піклування 3182 дитини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter