З початком відкритої агресії РФ більшість журналістів залишилася працювати у своїх містах – ІМІ

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Після початку відкритої агресії Росії переважна більшість українських журналістів – 73% – залишилася працювати у своїх містах.

Такі дані анонімного опитування у квітні-травні 2022 року наводять експерти Інституту масової інформації (ІМІ).

Джерело: Knelstrom ltd Pexels

Із 27% медійників, які були змушені покинути України, 5% виїхали за кордон. Найбільше серед опитаних опинилося в Польщі – 46%, Литві та Словаччині – по 13%.

За результатами опитування, 20% журналістів висвітлюють вторгнення Росії на позиціях Збройних сил України, 11% – на тимчасово окупованих територіях. 85% висвітлюють війну у своїх містах.

Тогорічне опитування, проведене ІМІ у квітні 2021-го, свідчило, що лише 71% журналістів планував висвітлювати події в зоні бойових дій. Водночас 80% опитаних медійників до повномасштабного вторгнення ніколи не працювали в зонах бойових дій.

Майже всі журналісти, що працюють, – 99% – пишуть про наслідки війни, соціалку, гуманітарну катастрофу. 58% опрацьовують інформацію про війну.

34% журналістів мають розроблені протоколи безпеки, йдеться в результатах опитування.

19% упевнені у своїх навичках з накладання джгута та користування аптечкою. Ще 68% мають знання з домедичної допомоги, але почуваються не зовсім упевнено щодо використання цих знань на практиці. 13% не вміють надавати допомогу.

Більшість опитаних вказали, що помітили зміни в ставленні до журналістів після початку війни. 23,5% розповіли, що стикалися з перешкоджанням професійній діяльності з боку пересічних громадян. Ще 17% повідомили про перешкоджання з боку військових або правоохоронних органів, 13% мали інциденти на блокпостах.

Джерело: imi.org.ua

*Дослідження проводилось у квітні-травні 2022 року методом анонімного адресного онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою. Посилання на анкету надсилали потенційним респондентам — журналістам і редакторам. Усього отримано 249 відповідей від медійників. По 23,7% – респонденти з центральних та західних регіонів України, 16% з південних, 12% зі східних, 10,4% з північних, 14,1% з міста Києва. 61% жінок, 38% чоловіків, 1% іншої статі.

Нагадаємо, що за даними ІМІ на 24 травня, з початку повномасштабного наступу Росія скоїла 280 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter