Із квітня по червень 2024 року в Україні зафіксували 21 інцидент на ґрунті ненависті

Дата: 29 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Команда моніторів по всій країні продовжує свою роботу з документування, верифікації та аналізу нападів на ґрунті ненависті в Україні. У період з початку квітня по кінець червня 2024 року вона зафіксувала 21 такий інцидент.

Про це повідомляє правозахисна організація Freedom House.

“Маючи дані, зібрані як із відкритих джерел, так і з інтерв’ю, ми забезпечуємо просування адвокаційних ініціатив, спрямованих на аналіз і вдосконалення політики запобігання і розслідування випадків насильства на ґрунті ненависті на національному рівні. Цей монітор ненависті є короткою ілюстрацією моніторингу, документації та верифікації інцидентів, зафіксованих мережею з 25 моніторів по всій країні”, – розповіли в організації.

Предметом моніторингу є випадки насильства, мотивованого ненавистю, та насильства щодо подій. За квартал монітори зафіксували 21 такий інцидент. Тринадцять з них стосуються фізичного насильства, вісім – знищення релігійних споруд.

Кількість інцидентів насильства на ґрунті ненависті проти вразливих груп залишається високою. Зокрема, у Києві зафіксували напад на квір-пару, а у Львові невідомі побили художника Зєбу, який раніше отримував гомофобні погрози.

“Чергова хвиля нетерпимості “прокотилася” країною під час інформаційної кампанії громадського руху “Різні.Рівні” на підтримку військовослужбовців ЛГБТКІ+. Невідомі спаплюжили портрети, зірвали частину плакатів та вигукували гомофобні образи на адресу героїв та героїнь кампанії”, – зауважили у Freedom House.

Більшість із зафіксованих випадків трапилася в Києві та області – п’ять. 

Найчастіше інциденти стосувалися питань сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності (57%), менше – етнічності (5%). 38% випадків були повʼязані з іншими ознаками. 

За цими інцидентами до поліції подали п’ять заяв. Також монітори зібрали інформацію, що стосується реагування на ці ситуації. Так, правозахисники зафіксували дві заяви організацій громадянського суспільства, 118 публікацій у медіа, а також одну реакцію влади.

В організації також зазначили, що в Міжнародний день боротьби з гомофобією, біфобією та трансфобією активісти вийшли на акцію перед Київською міською державною адміністрацією, закликаючи посилити реагування на зростаючу кількість випадків насильства на ґрунті ненависті щодо ЛГБТКІ+, а 16 червня в Києві пройшов перший з початку повномасштабного вторгнення Марш рівності за участю понад 500 активістів.

“Незважаючи на попередні успіхи, зростаюча роль та внесок громадянського суспільства важливі, щоб забезпечити тривалий прогрес у просуванні прав ЛГБТКІ+ до більшої інклюзивності”, – підсумували в організації.

Freedom House та партнери в межах спільної ініціативи “Об’єднані в боротьбі з насильством на ґрунті ненависті в Україні” прагнуть удосконалити політику України щодо запобігання насильству, мотивованому ненавистю, та реагування на нього. Вони обʼєднали зусилля, щоб сформувати широку коаліцію громадянського суспільства для ведення моніторингу, документації, аналізу та динаміки нападів на ґрунті ненависті на спільноти в Україні.

Нагадаємо, що в період січень-червень 2024 року моніторингова мережа Центру “Наш світ” задокументувала 39 випадків дій на ґрунті гомофобії і трансфобії, дискримінації та інших порушень прав за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної орієнтації в Україні.

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter