У центрі Києва відбулася акція проти вуличних нападів на ЛГБТ-людей

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися

17 травня, у Міжнародний день боротьби з гомофобією, біфобією та трансфобією, біля будівлі Київської міської держадміністрації відбулася акція проти вуличних нападів на ЛГБТ-людей. Учасниці та учасники пікету розповіли про високий рівень насильства, спрямований на ЛГБТ-людей і закликали депутатів удосконалити механізм реагування на випадки дискримінації на законодавчому рівні.

Про це повідомляє “Суспільне Київ”.

Фото: “Суспільне” / Ліля Гончарук

Мета заходу полягала у тому, щоб привернути увагу громадськості та влади України до злочинів на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, яких останнім часом побільшало.

Також протестувальники вимагали від влади України ухвалити законопроєкт №5488 про злочини на ґрунті ненависті; вимагати від влади та поліції міста Києва ефективніше реагувати на зростання кількості таких нападів у столиці.

Учасники акції також наголошували, що сьогодні офіційні державні структури не здійснюють підрахунку постраждалих від квірофобних нападів, оскільки ознаки на підґрунті ненависті не прописані ні в кримінальному, ні в адміністративному кодексах.

Фото: “Суспільне” / Ліля Гончарук

“Законопроєкт №5488 пропонує внести саме визначення “нетерпимості” в кримінальний і адміністративний кодекси. І тоді злочини за ознаками нетерпимості будуть включати всі ознаки, за якими людину можуть дискримінувати, побити й так далі. Відповідно, ми зможемо і зібрати статистику, і захищати, краще адвокатувати, проводити цю практику захисту людей, які постраждали від певних нападів побиття, насильства. Відповідно, злочинці будуть знати, або ті, хто хочуть стати злочинцями, що вони будуть покарані, а не просто заплатять штраф”, – наголосила учасниця акції Олександра.

Активісти також пояснили, що заклик щодо удосконалення механізмів реагування на випадки дискримінації адресований саме народним депутатам, але оскільки зараз урядовий квартал зачинений, то вони вирішили зібратися біля КМДА.

Нагадаємо, що сьогодні також відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття, що існує при Міністерстві закордонних справ України. Під час заходу депутатка України та голова політичної партії “Слуга народу” Олена Шуляк заявила, що цьогоріч законопроєкт №5488 розглядатимуть у сесійній залі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter