З кримським художником та політв’язнем Богданом Зізою три місяці немає зв’язку – рідні

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом трьох місяців родина художника та активіста з Євпаторії Богдана Зізи не може з ним зв’язатися. 

Про це у коментарі для “Суспільне” розповіла його сестра Олександра Баркова.

Олександра Баркова та (на моніторі) її брат Богдан Зіза

За її словами, засуджений на 15 років брат перебуває у в’язниці і зараз з ним немає зв’язку. 

Вона повідомила, що з братом спілкувалася востаннє три місяці тому. Останні листи, які писала жінка, йому не доходили. Причини невідомі.

“Адвоката допускають, але він зараз далеко, тому в самого адвоката нема можливості їздити. Він (Богдан Зіза. – Ред.) отримує листи, але від мене – ні”, – додала сестра кримського активіста.

Нагадаємо, незаконне “управління ФСБ Республіки Крим” затримало кримчанина Богдана Зізу 17 травня 2022 року. Його звинуватили в тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі “адміністрації” Євпаторії.
 
У день затримання російські силовики через кримські медіа та телеграм-канали поширили відео, на якому хлопець визнав, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий відповісти: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника побили, а невдовзі Зіза підтвердив ці припущення. 
 
Пізніше Богдану Зізі російські силовики додали до звинувачення у тероризмі дві нові статті. Загалом йому  інкримінували чотири статті КК РФ, три з них за тероризм: ст. 205 ч. 1 (“вчинення терористичного акту”), 205 ч. 1 (загроза вчинення теракту), 205.2 ч. 2 (“заклик до тероризму”), 214 ч. 2 (“вандалізм із політичних мотивів”).
 
Фото з соцмереж

На засіданні 5 червня художник виступив з останнім словом, у якому наголосив, що “діяв по совісті”, а вчинок свій схарактеризував як “крик душі й совісті до тих, хто так само як і я, боявся, але також не хотів і не хоче цієї війни”.

Читайте також лист Богдана Зізи: Мамо, забери нас назад. Ми хочемо в твої рідні обійми

6 червня російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Богдана Зізу до 15 років колонії загального режиму. Російська прокуратура вимагала для бранця Кремля 18 років суворого режиму.
 
Зіза звернувся до президента України та попросив включити його та інших українських політичних ув’язнених на території Криму та Росії до списків на обмін.
 
27 вересня 2023 року Військовий апеляційний суд у підмосковному місті Власиха залишив вирок Зізі без змін.
 
На початку листопада минулого року повідомлялося, що Зіза перебуває у російській виправній колонії №29 у місті Перм.
 
Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.
 
Раніше ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.
 
У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter