З Афганістану до України прямує літак з майже сотнею евакуйованих

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

З Афганістану до України прямує цивільний літак з близько 100 евакуйованих громадян України та інших країн.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони. 

Фото: Головне управління розвідки Міноборони

Цивільні літаки припинили здійснювати рейси до Афганістану 16 серпня, коли столицю країни Кабул захопили бойовики “Талібану”. Однак згодом такі судна почали здійснювати евакуацію людей, так як і військові. 

Перемовини щодо евакуації близько 100 українців та громадян інших країн за участі МЗС, Офісу президента та розвідки вели останні декілька днів. Активну участь у них також брали представники Пакистану, Туреччини, Катару та Афганістану.  

Зранку 23 вересня літак вилетів з аеропорту Кабула та попрямував до України. Очікується, що він прибуде протягом доби. 

“Вчергове Україна продемонструвала свою рішучість у питанні допомоги власним громадянам за кордоном, а також простягнула руку допомоги громадянам інших країн, які її потребували. Дякуємо усім, хто доклався до цієї справи, та перш за все за прояв людяності та гідності, якої так бракує в сучасному світі”, – зазначили у Головному управлінні розвідки. 

Фото: Головне управління розвідки Міноборони

Відколи владу в Афганістані захопили таліби Україна здійснила чимало евакуаційних рейсів. Серед урятованих, наприклад, відома кінорежисерка Сахрам Карімі, якій допомогли прилетіти до Києва разом з родиною. Карімі за допомогою супутникової навігації провели через аеропорт Кабула і посадили на літак. 

Наприкінці серпня, через кілька годин після теракту, що трапився біля аеропорту Кабула, українські спецпризначенці провели рятувальну операцію та евакуювали групу канадських перекладачів з їхніми родинами. Для цього вони пішки зайшли до столиці країни, щоб супроводити два мікроавтобуси з людьми. 

“Ми просто надіслали їм номери наших автомобілів… вони прийшли на місцевий ринок, щоб знайти нас. Вони сказали: “Україна?” Ми сказали: “Так!” І вони нас супроводжували”, – розповідав тоді евакуйований перекладач і батько п’ятьох дітей Мохаммед Шаріф Шараф.

За даними Головного управління розвідки, наразі Україна увійшла до десятки країн Європи, які мають найвищий результат з евакуації цивільних громадян з Афганістану. Щонайменше 65 евакуйованих афганців вже попросили про статус біженця в Україні.

Нагадаємо, що до кінця року ООН очікує у світі близько пів мільйона біженців з Афганістану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter