ООН очікує близько пів мільйона біженців з Афганістану до кінця 2021 року

Дата: 28 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
Представники Агентства Організації Об’єднаних націй у справах біженців повідомили, що в ООН готуються до 500 тисяч біженців з Афганістану до кінця року, оскільки ескалація насильства призводить до подальшого переселення.
 
Про це повідомляє “Радіо Свобода”.
 
Джерело: EPA

Ситуація в Афганістані після приходу до влади руху “Талібан” “залишається невизначеною і може стрімко розвиватися“, заявило 27 серпня Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Передбачається, що додаткові 500 тисяч людей можуть долучитися до 2,2 мільйона афганців, які вже зареєстровані як біженці за кордоном – більшість перебуває в Пакистані та Ірані.

Агентство ООН наводить оцінки, за якими лише цього року через конфлікт 558 тисяч людей були переміщені всередині Афганістану. Майже всі вони – жінки та діти.

За оцінками, 500 тисяч нових біженців у регіоні “є найгіршим сценарієм” – сказала заступниця Верховного комісара ООН у справах біженців Келлі Клементс на брифінгу для журналістів у Женеві.

Посадовиця додала, що кілька тисяч афганців щодня в’їжджають до Ірану, тоді як торговці продовжують їхати туди й назад з Афганістану в Пакистан.

Хоча на цю мить ми не бачили великого відтоку афганців, ситуація всередині Афганістану розвивалася швидше, ніж будь-хто очікував“, – додала вона.

УВКБ ООН закликає всі сусідні країни тримати свої кордони відкритими для людей, які шукають безпеки.

За словами Клементс, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді провів переговори з головою Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляйєн та іншими донорами про фінансову підтримку плану агентства щодо надання притулку та догляду за людьми, які виїхали з Афганістану.

Наджиба Вазедафост, генеральна директорка Азіатсько-Тихоокеанської мережі біженців, попередила про “настання темряви” в Афганістані. Вазедафост повідомила журналістам, що люди телефонують на телефон довіри про афганську кризу, повідомляючи про страти, побиття та утиски засобів масової інформації та радіостанцій.

Нагадаємо, через кризу, спричинену приходом до влади в Афганістані руху “Талібан”, 14 мільйонам жителям країни загрожує голод.

Щоб запобігти гуманітарній катастрофі, ООН до вересня буде потрібно щонайменше 200 мільйонів доларів: до цього часу в країні закінчиться їжа, спрогнозував директор продовольчої програми Організації об’єднаних націй Девід Бізлі.

Бюджет, необхідний для допомоги Афганістану, виділять США, Катар та інші країни Перської затоки, сподіваються в ООН. Таліби обіцяли гарантувати, що ця допомога дійде до тих, хто її потребує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter