Афганістану загрожує голод через кризу, спричинену приходом “Талібану”, – ООН

Дата: 25 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Через кризу, спричинену приходом до влади в Афганістані руху “Талібан”, 14 мільйонам жителям країни загрожує голод.

Про це заявив директор продовольчої програми Організації об’єднаних націй Девід Бізлі, пише Reuters.

Джерело: EPA

За його словами, після кількох років посухи, погіршення економіки, пандемії COVID-19 та внутрішніх конфліктів країну очікує “ідеальний шторм”.

Щоб запобігти гуманітарній катастрофі, ООН до вересня буде потрібно щонайменше 200 мільйонів доларів: до цього часу в країні закінчиться їжа, спрогнозував Бізлі.

Бюджет, необхідний для допомоги Афганістану, виділять США, Катар та інші країни Перської затоки, сподіваються в ООН. Таліби обіцяли гарантувати, що ця допомога дійде до тих, хто її потребує.

У листопаді 2020-го міжнародна спільнота вже планувала видати 12 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу країні протягом чотирьох років за умови дотримання тут прав людини.

Водночас ООН повідомила про отримання відомостей щодо серйозних порушень з боку талібів після їхнього приходу до влади. Йдеться, зокрема, про страти цивільних осіб і представників сил безпеки колишнього уряду Афганістану, які здалися новій владі. Зі свого боку “Талібан” заявив, що розслідуватиме будь-які повідомлення про жорстокість.

Таліби захопили столицю Афганістану 15 серпня та заявили про “завершення війни” в країні. Вони вже встигли заявити про те, що дотримуватимуться прав жінок та не мститимуться тим, хто співпрацював із західними країнами. Однак заяви членів ультрарадикального ісламістського руху не підтверджуються новинами, які надходять з Афганістану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter