Афганську кінорежисерку Сахрам Карімі евакуювали до України разом з родиною

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

З Афганістану до Києва евакуювали разом із сім’єю відому афганську кінорежисерку Сахрам Карімі.

Про це вона повідомила у твіттері. 

Фото: brecorder.com

38-річна Сахрам Карімі народилася в Ірані в сім’ї вихідців з Афганістану. До рідної країни вона повернулась у 2012 році, а у 2019-му очолила кіностудію “Афганфільм”. На цій посаді вона стала першою жінкою.

Незадовго до евакуації Карімі опублікувала відкритий лист із проханням захистити афганських жінок і мистецтво від талібів. 

“Я жива та в безпеці”, – написала режисерка у своєму мікроблозі після евакуації. 

Українська влада, за словами заступника голови Офісу президента Андрія Сибіга, постійно була на зв’язку з Карімі, поки та перебувала в Кабулі. Режисерка не встигла на український літак, який вивіз із країни 79 людей, а тому її за допомогою супутникової навігації провели через аеропорт Кабула і посадили на турецький літак. Потім вона прибула до Києва разом із братом і його сім’єю. 

Скріншот з відео ТСН

Наразі на евакуацію з Афганістану чекають щонайменше 153 українці. За словами очільника МЗС Дмитра Кулеби, у влади є кілька сценаріїв повернення громадян, проте з безпекових міркувань про них не розповідають. До цього літаком з Кабула до Києва доставили 79 людей, зокрема вісім українців та громадян Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії і Таджикистану. Дев’ятеро афганців в аеропорту попросили про надання їм статусу біженця.

Нагадаємо, що після захоплення влади в Афганістані “Талібаном” під загрозою опинилися, зокрема, жінки, правами яких нехтують бойовики. З різних регіонів країни вже надходять повідомлення про поновлення заборон на носіння певного одягу та появу на вулиці без чоловіків.

Офіційні представники “Талібану” намагаються запевнити світ, що не поводитимуть себе так, як поводили в 90-х, коли захопили владу в країні.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter