Дев’ятеро афганців просять про надання статусу біженця в Україні

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Серед евакуйованих в ніч на 16 серпня з Афганістану людей 9 громадян цієї країни попросили про надання їм статусу біженця в Україні. 

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко “Українській правді”. 

Люди намагаються вилетіти з аеропорту Кабула. Фото: AFP

У день захоплення бойовиками “Талібану” Кабула з країни евакуювали 8 українців, троє з яких були членами екіпажу літака. Разом з ними на борту знаходились також громадяни Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії і Таджикистану, які попросили про евакуацію українську владу. 

Незначна частина прибулих афганців, за словами Демченка, мала посвідки на проживання в Україні, 9 із них подали заяви про надання їм статусу біженця, а інші вилетіли до різних міст світу, зокрема Стамбула, Парижа, Софії.

Людей, у яких не було можливості для проживання та інших способів порятунку, пропустили на територію України та передали співробітникам Міграційної служби. Вже вони займатимуться питанням їхнього розміщення та подальшого перебування.

З 16 серпня всі комерційні рейси з Кабула призупинили, а управління цивільної авіації країни заявило, що повітряний простір передали військовим. Наразі тисячі людей намагаються вилетіти зі столиці Афганістану. Залишаються у країні також близько 50 українців. З ними усіма підтримує контакт МЗС. 

Нагадаємо, що після захоплення влади “Талібаном” під загрозою опинились, зокрема жінки, правами яких нехтують бойовики. З 1996-го та до 2001 року, коли вони контролювали владу в Афганістані, жінкам заборонили працювати, дівчатам дозволили вчитися лише до 8 років, а після настання цього віку вони не могли з’являтися на вулиці без супроводу чоловіків з числа найближчих родичів. 

Під заборону потрапив й одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць правил бойовики страчували. Наразі з різних регіонів країни надходять повідомлення про поновлення цих заборон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter