Український спецпідрозділ допоміг Канаді евакуювати з Афганістану групу перекладачів разом з їхніми сім’ями

Дата: 30 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Україна допомогла Канаді евакуювати з Афганістану групу перекладачів з їхніми родинами.

Про це повідомляє видання The Globe and Mail.

Фото: сторінка Володимира Зеленського у твіттері

Рятувальну операцію провели наступного дня після того, як останній канадський евакуаційний рейс вилетів із країни, і через кілька годин після теракту, що трапився біля аеропорту. Влада Канади пообіцяла надати притулок 19 афганцям, однак за умови, що вони зможуть дістатися до третіх країн.

Український спецпідрозділ, як розповіли журналісти, пішки зайшов до Кабула, щоб супроводити два мікроавтобуси з людьми. 

“Ми просто надіслали їм номери наших автомобілів… вони прийшли на місцевий ринок, щоб знайти нас. Вони сказали: “Україна?” Ми сказали: “Так!” І вони нас супроводжували”, – розповів евакуйований перекладач і батько п’ятьох дітей Мохаммед Шаріф Шараф.

Перекладачі разом з родинами сіли на український військовий вантажний літак та вирушили спочатку до Пакистану, а згодом до Азербайджану і звідти до України. 

“Наші військові, розвідники й дипломати провели блискучу роботу. Україна у важкі часи не залишає своїх громадян у біді та допомагає іншим!” – написав у день проведення спецоперації президент Володимир Зеленський у твіттері.

Фото: сторінка Володимира Зеленського у твіттері

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба, відповідаючи на запит канадських журналістів, підкреслив, що Україна й надалі допомагатиме з евакуацією іншим країнам, а також що ситуація показала можливості Збройних сил та те, чому Україну треба прийняти в НАТО. 

“У цих жахливих умовах наші військові продемонстрували хоробрість, високий клас та зразковий професіоналізм”, – сказав він. 

Наразі Україна здійснила щонайменше чотири евакуаційні рейси з Афганістану, де владу захопили бойовики “Талібану”. Серед урятованих відома кінорежисерка Сахрам Карімі, якій допомогли прилетіти до Києва разом з родиною. Карімі за допомогою супутникової навігації провели через аеропорт Кабула і посадили на літак. 

Нагадаємо, що вже 65 евакуйованих афганців попросили про статус біженця в Україні.

До кінця року ООН очікує у світі близько пів мільйона біженців з Афганістану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter