Євросоюз ввів санкції проти шістьох людей, причетних до справи Єсипенка та інших порушень прав людини в Криму

Дата: 09 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Проти шістьох осіб, яких вважають причетними до порушень прав людини в окупованому Криму, зокрема порушень прав незаконно ув’язненого журналіста Владислава Єсипенка, у ЄС запровадили обмежувальні заходи.

Про це пише пресслужба ЄС.

“Союз стурбований погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, особливо в контексті агресивної війни Росії проти України. У цьому контексті шість осіб мають бути включені до списку фізичних та юридичних осіб, організацій та органів, на які поширюються обмежувальні заходи, викладені у Додатку до Рішення (CFSP) 2020/1999“, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, до санкційного списку внесли:

  • заступницю прокурора окупаційного Сімферопольського районного суду Олену Подольну і суддю того ж суду Длявера Барберова;
  • співробітника ФСБ Дениса Коровіна і слідчого ФСБ Віталія Власова;
  • суддю окупаційного Верховного суду Криму Віктора Крапка;
  • прокурора окупаційної Прокуратури Криму Анастасію Супрягу.

Нагадаємо, що Владислава Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року після відвідування ним акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі.

Російська спецслужба інкримінувала українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин”).

16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень.

На початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. Згодом незаконний “апеляційний суд” змінив термін ув’язнення до п’яти років колонії загального режиму.

Європейська федерація журналістів (EFJ) назвала “пародією на правосуддя” російський вирок у тимчасово окупованому Криму у кримінальній справі проти Єсипенка.

У серпні 2022 року правозахисники заявили, що у цій кримінальній справі Росія використала всі методи тиску і несправедливого судилища. 

Також ZMINA повідомляла про те, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Керченській виправній колонії №2 уважно стежать за поведінкою та словами Єсипенка. Ледве не кожен тиждень його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого зайвого адвокату та родині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter