З початку повномасштабного вторгнення окупанти чинять тиск на незаконно засудженого у Криму журналіста Владислава Єсипенка

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Керченській виправній колонії №2 уважно стежать за поведінкою та словами засудженого до п’яти років позбавлення волі позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка. Ледве не кожен тиждень його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого зайвого адвокату та родині.

Про це повідомила його дружина Катерина Єсипенко у коментарі Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля.

Катерина Єсипенко

Владислав Єсипенко розповів їй, що ледь не щотижня його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого зайвого рідним та адвокату.

“Управління колонії боїться, що ми звернемося до Омбудсмана, до правозахисників, що спричинить перевірку”, – зазначила вона.

Наразі комунікація з чоловіком лише одностороння. Він телефонує не частіше одного разу на місяць, а розмову прослуховує адміністрація колонії. Під час розмов з адвокатом поруч стоїть інспектор колонії, що є порушенням адвокатської таємниці.

“У зв’язку з російським законом про фейки від 4 березня 2022 року ми з адвокатом під час розмов з Владиславом намагаємося не називати цю війну війною та уникаємо цієї теми в принципі. Адже розуміємо, що одна невдало сказана фраза може привести до переведення мого чоловіка до більш суворих умов утримання або порушення адміністративної справи”, – розповіла дружина політв’язня.

Також її чоловік помічає, що інші ув’язнені теж стежать за ним і намагаються зловити на слові.

Візуалізація Центру прав людини ZMINA

Нагадаємо, що Владислава Єсипенка російські силовики затримали 10 березня 2021 року після відвідування ним акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулася напередодні в Сімферополі.

Російська спецслужба інкримінувала українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин”).

16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму.

Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень.

На початку 2022 року так званий “Сімферопольський райсуд” засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Українця визнали винним у незаконному зберіганні та перевезенні вибухового пристрою. Згодом незаконний “апеляційний суд” змінив термін ув’язнення до п’яти років колонії загального режиму.

Європейська федерація журналістів (EFJ) назвала “пародією на правосуддя” російський вирок у тимчасово окупованому Криму у кримінальній справі проти Єсипенка.

У серпні 2022 року правозахисники заявили, що у цій кримінальній справі Росія використала всі методи тиску і несправедливого судилища. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter