Європол створив оперативну групу, яка допомагатиме у розслідуванні злочинів, скоєних росіянами в Україні

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Для допомоги в розслідуванні основних міжнародних злочинів, які російська армія скоїла в Україні, Європол створив нову оперативну групу (OTF).

Про це інформує пресслужба правоохоронного органу Європейського Союзу.

Масове поховання поблизу Ізюма

Європол створив нову оперативну робочу групу (OTF) для надання допомоги у розслідуванні основних міжнародних злочинів, скоєних в Україні після вторгнення російських збройних сил у лютому 2022 року”, йдеться у повідомленні.

Метою цієї оперативної групи є допомога у виявленні підозрюваних та їх причетності до воєнних злочинів, злочинів проти людяності чи злочинів геноциду, скоєних в Україні. Члени групи збиратимуть й аналізуватимуть розвідувальну інформацію з відкритих джерел (OSINT).

Як зазначає Європол, з моменту початку війни в інтернеті існує безпрецедентний рівень OSINT, багато в чому через важливість Інтернету та соціальних мереж. Така інформація може суттєво допомогти слідчим у перевірці та реєстрації воєнних злочинів.

OTF очолюють підрозділи боротьби з міжнародними злочинами поліції Нідерландів (Nationale Politie) і Федерального управління кримінальної поліції Німеччини (Bundeskriminalamt) за підтримки Європолу та його проєкту аналізу основних міжнародних злочинів (AP CIC)”, – повідомили у пресслужбі.

Наразі вже 14 країн погодилися надати цільовій групі спеціальний потенціал OSINT: Бельгія, Франція, Німеччина, Ірландія, Італія, Литва, Нідерланди, Португалія, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Норвегія, Велика Британія, Сполучені Штати Америки.

Нагадаємо, раніше спеціалісти Європолу долучилися до спільної слідчої групи з розслідування міжнародних злочинів в Україні, куди вже входять прокурори МКС, експерти Євроюсту та прокурори різних держав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter