Єврокомісія радить Україні відмовитися від містобудівного закону, проти якого виступають архітектори й громадські активісти

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Про це йдеться в доповіді Єврокомісії щодо української заявки на членство в Європейському Союзі.

Ілюстраційне зображення

Зазначається, що документ про містобудування в його нинішньому вигляді створює ризики для доброчесності внаслідок делегування надмірних контрольних повноважень у сфері містобудівного контролю від державних до приватних структур. Також він призводить до послаблення повноважень органів місцевого самоврядування в цій сфері.

8 листопада Єврокомісія оприлюднила повний розгляд висновків, які були внесені до щорічної доповіді 2023 року щодо розширення в контексті ЄС подання української заявки на членство в Європейському Союзі.

Нагадаємо, що в грудні 2022 року парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст і селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема, через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Після цього представники Національної спілки архітекторів закликали президента Володимира Зеленського ветувати містобудівний закон №5655 і зупинити тиск силовиків на спільноту. Просили вони й про початок суспільного та експертного діалогу щодо створення кодексу та покласти край тиску на Спілку архітекторів України.  

Також торік у жовтні спілці обмежили доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Крім того, СБУ звинуватила посадовців спілки в махінаціях у будівельній сфері й після чергових обшуків висунула підозри в скоєнні злочину двом керівникам та IT-фахівцю. 

Станом на серпень 2023 року в справі проти трьох представників спілки були проведені всі слідчі дії та допити, і справу передано до суду. Крім того, Анна Кирій зазначила, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України відзвітувало про проведення ще однієї складової реформи. Тепер сертифікати архітекторам видаватиме саме міністерство, а навчання проводитимуть три університети. 

Водночас Національне антикорупційне бюро проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні про зловживання владою або службовим становищем з боку заступниці міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталії Козловської щодо проведення професійної атестації архітекторів. Третя частина справи – протиправна бездіяльність голови Служби безпеки України щодо непритягнення до відповідальності тих співробітників СБУ, які брали участь в обшуках, здійснених у межах кримінального провадження, що не належить до підслідності СБУ.

Читайте також: Архітектурна спільнота проти силовиків: як тиснуть і переслідують Спілку архітекторів за її позицію щодо містобудівного законопроєкту

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter