Євпаторійцю Богдану Зізі за синьо-жовту фарбу на адміністрації Євпаторії окупанти додали у справу обвинувачення про тероризм

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Окупаційні слідчі додали додаткові статті звинувачення 28-річному Богдану Зізі, якого затримала ФСБ РФ після того, як він облив жовтою та блакитною фарбами будівлю Євпаторійської “адміністрації” на знак незгоди з неспровокованою повномасштабною війною російського президента Володимира Путіна проти України. 

Про це інформує Кримська правозахисна група

Правозахисна організація нагадує, що 18 травня незаконна “суддя” формування, що називає себе “Євпаторійським міським судом”, Тетяна Ротко заарештувала Богдана Зізу на два місяці за ч. 1 ст. 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (“дискредитація російських збройних сил”).

У листі до свого друга, що є у розпорядженні видання “Ґрати”, 22 травня Зіза написав, що його заарештували на два місяці – до 16 липня – та звинувачують у підготовці навмисного пошкодження чи знищення майна: ч. 2 ст. 167.

“Оскільки мій первинний намір не відповідає тому, що передбачає стаття, я намагатимуся домогтися умовного терміну, – написав Зіза. – Переживаю, що проти мене сильно гратиме політичний контекст скоєного, бо зараз тут, окрім дійсно небезпечних злочинців, мене оточують навіть засуджені за репости, котрих позбавили свободи на строки більші за один рік”.

На початку червня рішення “суду” першої інстанції про утримання під вартою Зізи залишила чинним “суддя” незаконного “Верховного суду” Криму Олена Спасьонова.

Кримські правозахисники відзначають, що спочатку Богдана Зізу не звинувачували у тероризмі, йому ставили у провину лише ст. 30 ч. 3 КК РФ (“замах на злочин”) і ст. 167 ч. 2 (“навмисне знищення чи пошкодження чужого майна”). Утім РосФінМоніторинг долучив Зізу до оновленого “переліку терористів і екстремістів”.

Як повідомляють родичі художника, Зіза не ратував своєю акцією за насильство, лише висловив незгоду з війною в Україні. Утім, наразі щодо Богдана відкрито три статті:

  • ст. 167 ч .2 КК РФ (“навмисне знищення чи пошкодження чужого майна, якщо ці діяння спричинили заподіяння значної шкоди, скоєні з хуліганських намірів шляхом підпалу, вибуху чи в інший загальнонебезпечний спосіб, чи призвели з необережності до смерті людини чи інших тяжких наслідків”);
  • ст. 214 (“вандалізм”). Карається штрафом у розмірі до сорока тисяч рублів або примусовими роботами;
  • ст. 205 (“терористичний акт”). Карається позбавленням волі терміном від десяти до п’ятнадцяти років.

Нагадаємо, що художника затримали 16 травня, однак до 18 травня про його місцеперебування не було нічого відомо. 

У день затримання російські силовики через кримські ЗМІ та телеграм-канали поширили відео, на якому Зіза визнає, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий понести покарання: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника могли побити. 

Раніше ZMINA повідомляла, як у Криму придушують антивоєнні настрої.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter