ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити компенсацію трансгендерній жінці, яку розлучили з дітьми

Дата: 07 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію виплатити майже 11 тисяч євро трансгендерній жінці, якій суд заборонив бачитися з двома неповнолітніми дітьми.

Про це повідомили на сайті суду. 

 
Скаргу від росіянки ЄСПЛ прийняв ще у 2019 році. Згідно з матеріалами справи, 2008 року вона, бувши чоловіком, одружилася з жінкою, а згодом у пари народилися син і дочка. Після розлучення, у 2015 році, позивачка зробила трансгендерний перехід і за документами стала жінкою. Однак через декілька років колишня дружина почала вимагала через суд заборонити бачитися дітям зі своїм біологічним батьком.

На її думку, інформація про трансгендерний перехід могла завдати непоправної шкоди їхньому “психічному здоров’ю і моральності”, а також спричинити знущання в школі. У своєму позові вона також посилалася на так званий закон щодо заборони гей-пропаганди в Росії. 

Під час розгляду в російському суді експерти з інституту Сербського провели експертизу стану дітей. У своєму висновку вони наголосили, що не знайомі з російськими дослідженнями про виховання дітей у сім’ях, де один з батьків зробив трансгендерний перехід, але не довіряють закордонним дослідженням, де йдеться, що це не шкодить дитині. 

Експертиза спричинила багато питань та критики. Так, у документі російські вчені посилалися тільки на дослідження 2012 року американського вченого Марка Регнеруса про те, що діти, чиї батьки мали досвід одностатевих стосунків, виростають менш успішними. Однак робота не тільки не мала стосунку до предмета експертизи, але й одразу після виходу викликала критику з боку багатьох учених. 

Фото: rferl.org

У підсумку російський суд обмежив батьківські права жінки, однак зауважив, що питання щодо контактів, можливо, переглянуть “у міру дорослішання дітей і зміни рівня їхнього психічного розвитку”. Сама позивачка погоджувалася, що спочатку інформація про її трансгендерний перехід могла б шокувати дітей, але вважала, що вони б із цим упоралися.

“Узагалі проблема “як розповісти дітям” штучно перебільшена. Насправді це не так уже й складно. Ну, наприклад, чому б не сказати: “Знаєш, таке зрідка, але трапляється: народився хлопчик з душею дівчинки. Йому було погано, і, коли з’явилася можливість, він пішов до лікарів, і вони допомогли йому перетворитися на дівчинку”, – говорила вона журналістам.

Судді ЄСПЛ рішення розлучити жінку з дітьми назвали “явно заснованим на гендерній ідентичності заявниці й, отже, упередженим”, а тому визнали, що воно порушує її право на повагу до приватного і сімейного життя та заборону дискримінації.

“Суд, зокрема, встановив, що не було доказів будь-якої потенційної шкоди дітям через трансгендерний перехід і що національні суди не розглянули конкретних обставин сім’ї”, – постановили в ЄСПЛ.

Суд зобов’язав виплатити жінці компенсацію в розмірі 9800 євро за завдану моральну шкоду та 1070 євро судових витрат.

Нагадаємо, що у 2019 році Всесвітня організація охорони здоров’я вилучила трансгендерність із переліку психічних розладів, але досі транслюди продовжують стикатися з дискримінацією у всьому світі та стають жертвами вбивств на ґрунті ненависті.

Не становить винятку й Україна. Минулого року в Житомирі група молодиків зґвалтувала, пограбувала та катувала 19-річну трансгендерну жінку. Однак спочатку поліція завела справу тільки за статтею “Грабіж”.

Раніше ZMINA розповідала про те, як відбуваються розслідування злочинів ненависті в Україні, а також про те, як працюють із цією ж категорією справ у Німеччині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter