ЄСПЛ визнав існування систематичних порушень прав людини в Криму з 2014 року

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини одноголосно постановив порушення Росією низки статей Європейської конвенції з прав людини в справі “Україна проти Росії (щодо Криму)”.

Рішення опублікували на сайті ЄСПЛ.

Судді визнали порушення статті 2 (право на життя), 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження), 5 (право на свободу та безпеку), 6 (право на справедливий суд), 7 (без покарання без закону), 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя), 9 (свобода віросповідання), 10 (свобода вираження поглядів), 11 (свобода зібрань), 14 (заборона дискримінації) та 18 (обмеження застосування обмежень прав). 

Визнали й порушення статті 1 Протоколу №1 (захист власності), статті 2 Протоколу №1 (право на освіту) та статті 2 Протоколу № 4 (свобода пересування) до Європейської конвенції.

Суд також одноголосно постановив, що РФ не виконала своїх зобов’язань за статтею 38 конвенції (забезпечити необхідні умови для розгляду справи). ЄСПЛ наказав Росії вжити заходів для безпечного повернення відповідних ув’язнених, переведених із Криму до пенітенціарних установ, розташованих на території Російської Федерації.

Українські правники, коментуючи рішення, оцінюють його позитивно. Так, уповноважена в справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко назвала його розгромним для Росії.

“Це рішення є першим, в якому міжнародна судова інстанція визнала РФ відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав та свобод людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь. Це рішення унікальне – ряд висновків та порушень за конвенцією сьогодні ЄСПЛ визнав вперше в своїй практиці (застосування російського законодавства, незаконні суди, примусова зміна громадянства)”, – пояснює вона.

Нагадаємо, що цьогоріч ЄСПЛ не знайшов дискримінації у вимозі уряду до ВПО відкривати рахунок у державному Ощадбанку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter