ЄСПЛ не знайшов дискримінації у вимозі уряду до ВПО відкривати рахунок в державному Ощадбанку

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини не знайшов дискримінації у вимозі українського уряду відкривати рахунки для отримання виплат як ВПО лише у державному Ощадбанку. 

Таке рішення суд ухвалив у справі “Шиліна проти України”. 

Заявниця – внутрішня переселенка, яка до 2014 року мешкала в Криму, але з листопада того ж року переїхала на підконтрольну українському уряду територію. 

У 2016 році уряд вніс зміни до нормативних актів щодо виплат ВПО, зобов’язавши мати рахунок у державному Ощадбанку й проходити періодичну фізичну ідентифікацію. Заявниця не хотіла відкривати рахунок у цьому банку, тож виплати їй зупинили, а вона розцінила це як дискримінацію, порівняно з тими, хто не має статусу ВПО й можуть отримати послуги у будь-якому банку, а також порівняно з ВПО, які вже мали рахунки в Ощадбанку.

Національні суди всіх трьох інстанцій відхилили її вимоги. Судді дійшли висновку, що Кабмін діяв у межах своєї компетенції й обмеження, про які йде мова, не позбавили жінку будь-яких прав, а лише встановили практичні заходи для їх реалізації.

Ба більше, у рішенні апеляційного суду вказано, що у 2017 році уряд вніс зміни, що усунули порушення прав позивачки. Мова йде про норму, згідно з якою виплати ВПО треба отримувати на рахунок Ощадбанку, але надалі усі операції можна проводити в будь-якому іншому банку на підконтрольній уряду території. 

Фото: ECHR

У листопаді 2017-го заявниця втратила право на отримання допомоги, бо лишилась без роботи, а цей вид допомоги призначали тільки для працевлаштованих. Вона звернулася до місцевого департаменту праці та соціальної політики, щоб її особову справу закрили, але згодом департамент відновив виплату. Сталось це тоді, коли чоловік заявниці відкрив рахунок в Ощадбанку.

Радниця з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова пояснює, що на думку ЄСПЛ не існувало ризику того, що заявниця та її сім’я втратять засоби до існування.

“Оскільки, об’єктивно кажучи, вони могли будь-коли припинити призупинення виплати допомоги, відкривши рахунок у визначеному державному банку. ЄСПЛ прийшов до висновку, що володіння чи відсутність рахунку в Ощадбанку не є ідентифікованою ознакою чи “статусом”, які захищаються статтею 14і Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками Конвенції, а тому не знайшов дискримінації у даній справі”, – каже правниця. 

Нагадаємо, що українські правозахисники дійшли до ЄСПЛ через відмову регіональних посадовців надати їм генеральні плани міст. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter