Правозахисники дійшли до ЄСПЛ через відмову регіональних посадовців надати їм генеральні плани міст

Дата: 05 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення Україною статті 10 Конвенції щодо права на свободу вираження поглядіві Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. у справі за позовом Східноукраїнського центру громадських ініціатив. 

Рішення опублікували на сайті ЄСПЛ. 

Справа стосується подій ще 2009 року. Тоді громадська організація надіслала до 196 місцевих рад прохання надати генеральні плани міст. 

Активісти наголошували, що ця інформація становить суспільний інтерес, бо стосується розподілу землі та її використання. Однак на заклик правозахисників відповіли лише п’ять з майже двох сотень міськрад. Це були посадовці з Калуша, Моршина, Хмільника, Щолкіного та Южноукраїнська. 

У справі йшлось про 14 запитів, у яких посадовці відмовились надавати дані, наприклад, посилаючись на те, що інформація є службовою або таємною, чи дані було неможливо скопіювати та розмістити у відкритому доступі.

Адвокатка Анастасія Некрасова, яка представляла інтереси правозахисників, розповіла, що рішення є першим у її практиці, а документи до подання вона дописувала у ніч з 24-го на 25 лютого 2022 року у Києві. 

“Була в стадії заперечення до подій. Та й вкурвило, що росіянці так нахабно втрутились в моє життя і робочі плани, зокрема”,каже вона. 

Щодо компенсації, то ЄСПЛ зауважив, що встановлення порушення саме по собі є “достатньою справедливою сатисфакцією за будь-яку моральну шкоду, заподіяну заявнику”. 

Нагадаємо, що нещодавно ЄСПЛ прийняв до розгляду справу викраденого в Генічеську офіцера запасу ВМС України Кисельова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter