ЄСПЛ відреагував на заяву “щодо вжиття термінових заходів” для захисту від тортур Джеляла та Ахтемова

Дата: 11 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини відреагував на заяву адвокатки Євгенії Закревської “щодо вжиття термінових заходів” для захисту Нарімана Джеляла та Асана Ахтемова від тортур і жорстокого поводження. А також щодо забезпечення доступу до Ахтемова незалежного адвоката.

Про це Закревська повідомила на своїй сторінці у фейсбуці.

 

Суд запросив додаткову інформацію та документи. Зокрема, суд зробив запит у РФ на інформацію про медичне обстеження Джеляла і Ахтемова, офіційну реакцію РФ на заяви про катування. Окремо суд запросив інформацію в уряду РФ про те, чи має Асан Ахтемов доступ до адвоката, якого він сам вибрав, можливість конфіденційних зустрічей з ним, як часто і за яких умов він з адвокатом може бачитися“, – написала адвокатка.

При цьому Євгенія Закревська уточнила, що термін для подачі запитуваної судом інформації обмежений 23 вересня 2021 року.

Нагадаємо, після проведення саміту Кримської платформи в Києві в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим розпочалася нова хвиля переслідувань кримських татар.
 
Як відомо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу.
 
Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу.
 
7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.
 
Наріману Джелялу інкримінують порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних.
 
Сполучені Штати Америки рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, КанадаЧехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

 

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter