ЄС щодо закону про медіа: “Має забезпечити конкурентний медіаринок з чіткими правилами для всіх”

Дата: 30 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Новий Закон “Про медіа”, який 30 серпня заплановано на розгляд Ради в першому читанні, має забезпечити конкурентний медіаринок з чіткими правилами для всіх, незалежним регулятором та повинен відповідати аудіовізуальній директиві ЄС.

Про це йдеться у твіттері Представництва ЄС в Україні.

Джерело: pixabay.com

“Ми вітаємо плани розглянути проєкт нового закону “Про медіа” Верховною Радою. Це важливо для наступних кроків на шляху України до ЄС. Закон має забезпечити конкурентний медіаринок з чіткими правилами для всіх, незалежним регулятором, відповідати аудіовізуальній директиві ЄС”, – йдеться в повідомленні.

Скриншот з повідомлення у твіттері Представництва ЄС в Україні

Закон “Про медіа” є одним з ключових документів, ухвалення яких необхідні для початку перемовин про вступ України до ЄС.

Нагадаємо, що нардепи запланували ухвалити новий Закон “Про медіа” у двох читаннях восени. 1 грудня цей закон має підписати президент України.

За словами нардепки Євгенії Кравчук, зміни в новому законі “врахують Директиви Європейського Союзу на 100%”. Серед найважливіших – додаткові вимоги стосовно інклюзії для кращого медійного споживання людьми з інвалідністю, а також директиви щодо реклами.

Вона уточнила, що закон містить розділ, який стосується агресії РФ та захисту інформаційного простору України: він прописаний Конституцією та є обов’язком кожного громадянина.

Експерти зазначили, що законопроєкт про медіа має один з найвищих показників відповідності серед євроінтеграційних законів. Зокрема, редакція першого читання від 2020 року відповідала європейським вимогам на 85% і була схвалена представництвом ЄС.

Нову редакцію законопроєкту про медіа скерують до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації Євросоюзу щодо медійної реформи в Україні.

Детальніше про полеміку критиків і прихильників указаного законопроєкту читайте в матеріалі ZMINA

Профільний комітет ВР схвалив доопрацьований проєкт Закону “Про медіа”, однак документ знову викликав суперечки: які аргументи 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter