ЄС обговорить ускладнення отримання віз для росіян – FT

Дата: 28 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу наступного тижня під час неформальної зустрічі в Празі планують підтримати призупинення угоди про спрощений візовий режим із Росією, що обмежить можливості для росіян їздити в країни ЄС.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на трьох учасників переговорів.

“Російським туристам неприйнятно гуляти нашими містами й набережними. Ми повинні надіслати сигнал російському народу, що ця війна не є нормальною, вона неприйнятна”, – цитує видання високопоставленого чиновника ЄС.

Ще одне джерело FT зазначає, що Брюссель прагне “не зупинятися на обмеженні спрощення віз” і може ухвалити додаткові заходи в цьому напрямку до кінця року.

Угоду про спрощення візового режиму ЄС і Росія ухвалили у 2007 році. Одразу після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022-го було призупинено її частину щодо чиновників, дипломатів і бізнесменів.

Деякі країни, як-от Чехія і Польща, самостійно припинили видачу віз росіянам у відповідь на російську агресію.

В останні тижні в ЄС триває дискусія, чи не повинне таке рішення бути ухвалене на рівні всього блоку.

Угорщина не підтримує запровадження візових обмежень для росіян чи ускладнення процедури видачі віз. Утім, проти такого кроку виступає, зокрема, Угорщина. 

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто після зустрічі з естонським колегою Урмасом Рейнсалу на своїй фейсбук-сторінці висловив солідарність з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, який виступає проти візових заборон. Сінярто заявив, що Угорщина не планує вводити жодних обмежень. 

Він також повідомив, що обговорював з Рейнсалу новий пакет санкцій, який ініціює уряд Естонії, та Будапешт проти їхнього посилення.

“Я сказав йому, що ми, як сусідня країна, особливо зацікавлені у якнайшвидшому встановленні миру. Проте наші оцінки розійшлися у тому, чи сприяють цьому санкції. Уряд Естонії ініціює ще один пакет санкцій, тож я заявив, що ми навіть не хочемо обговорювати енергетичні санкції”, — написав міністр.

Сійярто знову повторив, що наразі фізично неможливо забезпечити Угорщину нафтою та природним газом без російських джерел енергії.

“І ми не сприятимемо тому, щоб угорський народ заплатив ціну війни. Енергетичні санкції більше зашкодять Європі ніж Росії, тому їх посилення буде суперечити здоровому глузду”, — сказав він.

Проти візових заборон для росіян висловлювалися також МЗС Португалії, Греції, Кіпру та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас 26 серпня повідомила про телефонну розмову з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, аби пояснити аргументи Естонії за запровадження заборони на туристичні поїздки росіян до ЄС.

Вона наголосила, що майже 30% усіх росіян, які в’їхали на територію ЄС за останні пів року, їхали через естонський кордон. 

“Ми не просуваємо ідею тотальної заборони на в’їзд, ми підтримуємо гуманітарні винятки й наш кордон має залишатися відкритим для шукачів притулку, для інакодумців. Важлива єдність ЄС”, – зазначила Кая Каллас.  

У своїх аргументах щодо необхідності заборонити туристичні поїздки для росіян в умовах агресивної війни РФ проти України вона наголошує також, що російські туристи можуть становити загрозу безпеці країнам ЄС, оскільки можливості ретельно перевірити їх усіх немає. 

Також Кая Каллас наголошує, що подорожі ЄС є не правом людини, а привілеєм.

“І поки ваша країна веде війну проти України, громадяни цієї країни теж відповідають за вчинки своєї країни”, – додала вона.

За даними Frontex, понад 60% росіян-мандрівників після початку повномасштабної війни РФ проти України в’їздили до ЄС через кордон Естонії або Фінляндії.

Нагадаємо, під час воєнного стану українським чоловікам в Україні обмежено право на вільне пересування за межі країни, тоді як громадяни Росії, які обрали свого президента Володимира Путіна, можуть подорожувати до країн ЄС. 

Напередодні ZMINA повідомила, що російський пропагандист Ігор Мангушев виступив у клубі зі стендапом. Під час виступу він розмахував людським черепом, який бойовик нібито узяв як трофей на “Азовсталі”, за його словами, це рештки українського військового.
 
Відомо, що Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і планує повне знищення України.

З 24 лютого до 23 серпня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 13 560 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в країні: 5 614 цивільних осіб загинули, з них 362 дитини, 7 946 цивільних осіб отримали поранення, з них 610 дітей. 92 відсотки цих втрат були спричинені використанням вибухової зброї широкого радіуса дії в населених пунктах.

В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення у м. Тростянець Сумської області, липень 2022 рік

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За даними президента України Володимира Зеленського, з початку повномасштабного вторгнення Росія незаконно депортувала 2 млн громадян України до різних регіонів своєї території.
 
Після обстрілів, зокрема Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористом та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter