ЄС готує санкції проти Росії через Навального, але забуває про Крим – Кулеба

Дата: 22 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Глава МЗС України Дмитро Кулеба висловив здивування, що Європейський Союз збирається вперше запровадити новий санкційний механізм за порушення прав людини через події в Росії, натомість не застосовуючи його у зв’язку з репресіями в окупованому Криму.

Про це дипломат сказав в інтерв’ю телеканалу “Прямий“.

Дмитро Кулеба

Він звернув увагу, що на столі в європейських колег є дуже багато фактів і звернень України з проханням використати цей механізм, щоб захистити кримських татар і всіх, хто зазнає систематичних репресій у Криму. 

“Я відверто говорю про це публічно, тому що я і в спілкуванні з європейськими колегами їх про це запитую”, – додав Кулеба. 

Водночас він назвав використання санкцій через події в Росії “добрим”, тому що, за його словами, репресії в Росії не мають залишатися безкарними.

Він вважає, що ЄС уперше мав би застосувати цей механізм через тимчасово окупований Крим. 

“Для наших європейських партнерів кейс Навального й останніх репресій у Росії важливіший, ніж постійне повторення репресій проти кримських татар у Криму. Вони реагують на цей кейс як на щось нове, що потребує дій з їхнього боку”, – резюмував Кулеба.

Нагадаємо, 7 грудня Рада ЄС затвердила новий глобальний санкційний механізм за порушення прав людини. Цей режим не матиме географічних обмежень та стосуватиметься будь-яких персон чи установ у всьому світі, якщо вони причетні до серйозних порушень прав людини.

Очікується, що 22 лютого міністри закордонних справ країн ЄС ухвалять нові санкції проти Росії через арешт критика президента РФ Володимира Путіна Олексія Навального і придушення мирних протестів.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія регулярно порушує права громадян України на півострові. Зокрема, російські силовики обшукують будинки кримських татар, часто звинувачуючи їх у тероризмі. За міжнародним гуманітарним правом сторона збройного конфлікту, що контролює захоплену територію, зобов’язана гарантувати права людини.

Востаннє такі обшуки відбулись уранці 17 лютого в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Після обшуків ФСБ затримала сімох кримчан. Родичам на місцях проведення слідчих заходів слідчі ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Правозахисники наголошують, що Росія в “терористичних справах” порушує базове право громадян України на справедливий судовий розгляд. У таких справах відсутні докази провини. Російські слідчі використовують здебільшого співробітників ФСБ як таємних свідків. Також автори експертиз афільовані з російськими спецслужбами.

Нагадаємо, що, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людини. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter