Україна знову проситиме ЄС про санкції за порушення прав кримчан

Дата: 19 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Україна найближчим часом звернеться до Європейського Союзу з проханням застосувати новий санкційний механізм за порушення прав людини в окупованому Криму.

Про це в п’ятницю на брифінгу в Києві розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба

Він повідомив, що остання хвиля репресій проти кримських татар буде темою обговорення на  Генасамблеї ООН, а в четвер, 18 лютого, МЗС розпочало підготовку для комунікації з ЄС із цього питання. 

Міністр нагадав, що минулого року він закликав ЄС застосувати санкційний механізм у відповідь на порушення прав людини в Автономній республіці Крим і наголосив, що Україна послідовно наполягатиме на нових санкціях за такі порушення прав людини.

“Тому вже незабаром, можливо навіть сьогодні, я підпишу ці документи. Ми знову звернемося до ЄС із таким проханням”, – додав він.

Нагадаємо, уранці 17 лютого в Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів слідчі ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило, що оперативно передає інформацію про чергові масові обшуки російських силовиків у мусульман у Криму українським правоохоронцям та збирається використовувати її “в роботі на національному і міжнародному рівнях”.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу також закликала міжнародну спільноту “використовувати всі можливі міжнародні політико-дипломатичні та санкційні механізми щодо Росії з метою негайного звільнення нею всіх політичних в’язнів, арештованих на території анексованого Криму”.

“Черговий злочин, скоєний російськими окупантами в тимчасово окупованому Криму щодо кримських татар і членів їхніх сімей – осіб інших національностей, які сповідують іслам, свідчить про повне ігнорування Москвою основоположних норм міжнародного гуманітарного права, що визначають обов’язки держави-окупанта”, – мовиться в заяві.

Меджліс також закликав усіх жителів Криму солідаризуватися з кримськотатарським народом.

Низка українських правозахисних організацій засудила ранкові затримання громадян України. Правозахисна спільнота розцінює рейди силовиків як продовження систематичних дій окупаційної влади РФ зі знищення громадянського суспільства в Криму, адже четверо із семи затриманих – активісти.

Правозахисники наголосили, що чергові обшуки й затримання – грубе порушення норм міжнародного гуманітарного права, які забороняють поширювати кримінальне законодавство держави-окупанта на окуповану територію (ст. 64 IV Женевської конвенції), а переслідування ідентифікованої групи чи спільноти з політичних мотивів вони називають злочином проти людяності згідно з Римським статутом МКС (ст. 7 (1) (h). Підписанти заяви висунули Росії низку вимог, зокрема негайно звільнити громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter