Єрмак прогнозує обмін полоненими в найближчі два тижні

Дата: 31 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Обмін утримуваними особами з ОРДЛО, ймовірно, почнеться в найближчі два тижні.

Про це на брифінгу розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Онлайн-брифінг керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Онлайн-брифінг керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Опубліковано Офіс Президента України Вівторок, 31 березня 2020 р.

За його словами, на процес підготовки обміну вплинула епідемія коронавірусу. 

“Сьогодні фіналізуються списки, вони оновлюються. Ми ще один раз отримали підтвердження від учасників ТКГ. Була розмова президента з керівником Червоного Хреста щодо негайного відправлення туди, на територію, представників Червоного Хреста. Це нам допоможе вдосконалити списки людей, які там знаходяться”, – сказав Єрмак. 

Нагадаємо, що останній обмін відбувся 29 грудня минулого року на контрольно-пропускному пункті “Майорське”. Росія тоді повернула 81 українця, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Водночас звільнений з полону на Донбасі луганський бізнесмен Денис Секацький розповів, що за занесення до списку обміну заплатив бойовикам так званої “ЛНР” 32 тисячі доларів. Журналіст Станіслав Асєєв, який був у полоні бойовиків з 2017 року, розповів, що звільнений разом з ним Євген Бражников знущався з українських в’язнів у Донецьку. Згодом за це чоловіку оголосили підозру.

За даними колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі на Донбасі в підвалах бойовиків залишаються близько 300 людей.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter