Асєєв: З полону бойовиків звільнили людей, які знущалися з в’язнів у Донецьку

Дата: 02 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Звільнений наприкінці минулого року журналіст Станіслав Асєєв розповів, що звільнений того ж дня Євген Бражников знущався з українських в’язнів у Донецьку. 

Про це Асєєв написав на власній сторінці у фейсбуку. 

Посмотрите, пожалуйста, этот сюжет. Он – о "людях", которые вышли вместе с нами по обмену и участвовали как в…

Опубліковано Станиславом Асеевим Неділя, 1 березня 2020 р.

Євген Бражников і Олексій Кусков, якого обміняли ще раніше, за словами Асєєва, знущалися не тільки з нього, але й з інших ув’язнених. Через це під час обміну в грудні чоловіка намагалися побити звільнені в’язні, але його тоді “врятували військові і під конвоєм СБУ доставили до Києва”.

“Обидва били мене особисто і ламали всю нашу камеру восени 17-го; Женею Ставцевим – він усе ще в полоні – фактично вимили підлогу, протягнувши по всьому коридору”, – розповів журналіст про знущання.

Після звільнення Асєєв спілкувався з президентом Володимиром Зеленським, якому він передав власний список полонених, що потребують обміну. Про ситуацію з Бражниковим та Кусковим Асєєв розповів і очільнику держави. Тоді Зеленський нібито зв’язався з СБУ, де йому голосно відрапортували: “Бражниковим займаємося”.

“На цьому все. Ані допитів, ані офіційної відповіді на мій запит щодо заяви на цих двох персонажів, яку я зареєстрував у СБУ ще 20 січня”, – підсумував Асєєв. 

Нагадаємо, що 29 грудня минулого року на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмін. Росія тоді повернула 81 українця, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Згодом звільнений з полону на Донбасі луганський бізнесмен Денис Секацький розповів, що за занесення до списку обміну заплатив бойовикам так званої “ЛНР” 32 тисячі доларів. 

Досі, за даними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи та колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, на Донбасі в підвалах бойовиків залишаються близько 300 людей.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter