Як писати про загиблих військових: Інститут масової інформації оприлюднив поради для медіа

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Інститут масової інформації (ІМІ) оприлюднив поради для медійників про те, як треба робити матеріали про загиблих героїв.

Нагадати про необхідність дотримання певних правил медіаексперти вирішили через численні порушення журналістської етики під час поширення інформації про страту росіянами українського військовополоненого.

Джерело: freepik.com

В ІМІ нагадали, що під час написання матеріалів про загиблих треба утримуватися від припущень та прогнозів і пам’ятати, що в усіх них є близькі, які хвилюються.

Перед тим як повідомити про чиюсь загибель, журналіст має обов’язково варто переконатися, що це не стане несподіванкою для сім’ї загиблого. Для цього спершу варто перепитати в офіційних осіб, зокрема в Генштабу ЗСУ, чи точно про це вже сповістили родичів.

Якщо матеріал має надзвичайну суспільну важливість, але невідомо, чи родичів уже сповістили, обов’язково потрібно заблюрити обличчя людини, яка загинула. Родина має право на повагу і на те, щоб не дізнаватися про трагедію зі ЗМІ чи соцмереж, наголосили експерти.

До офіційного повідомлення родини не варто розшукувати родичів, щоб узяти в них коментар чи з’ясовувати, це точно їхній родич.

Повідомляти особисту інформацію про загиблого, давати фотографії чи відео треба лише після узгодження з рідними. Вони повинні мати можливість відмовитися від оприлюднення чутливих для них даних або обрати інші фото чи відео для оприлюднення.

Юридично дозвіл на використання матеріалів, наданий одному медіа, не поширюється на всі інші. Водночас журналісти можуть скоординуватися між собою й запитати згоди на оприлюднення отриманих від родини матеріалів у кількох медіа. Це дозволить менше турбувати родину.

Не варто називати загиблих “трупами”, оскільки матеріал стосується особистості. Завжди пам’ятайте, що це була чиясь близька людина. Слово “тіло” в разі узагальнення вживати припустимо.

У публікації треба уникати емоційних епітетів, а співчуття має стати основним принципом під час підготовки такого матеріалу.

Не можна використовувати в матеріалі зображень обличчя мертвої людини, краще обрати такі, що зроблені за її життя.

Відео розстрілу росіянами беззбройного українського військовополоненого після його слів “Слава Україні” оприлюднили в соцмережах 6 березня. Де і коли воно було відзняте, невідомо. 

Вже невдовзі деякі ЗМІ почали писати, що знають ім’я військового, посилаючись на його родичів. Офіційного підтвердження особи загиблого на той момент ще не було.

Дані загиблого поширювали попри те, що заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала дочекатися офіційного підтвердження. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter