Виїзд онкохворих дітей на лікування за кордон істотно знизився порівняно з початком повномасштабної війни – “Таблеточки”

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення понад тисячу онкохворих дітей виїхали на лікування за кордон. Наразі інтенсивність виїзду значно знизилася, однак евакуація дітей на лікування онкології триває.

Про це повідомила директорка департаменту програм допомоги БФ “Таблеточки” Юлія Ноговіцина в інтервʼю інформаційному агентству Інтерфакс-Україна.

Фото: Ґрунт

“В Україні триває процес евакуації онкохворих дітей за кордон. Поки що він має не такий масовий характер, як на початку повномасштабного вторгнення. Якщо в березні 2022 року це було близько 70–80 сімей з онкохворими дітьми на тиждень, то зараз від двох до п’яти. Частіше виїжджають сім’ї, у яких дитині потрібне лікування, яке поки що недоступне або малодоступне в Україні, або за бажанням батьків з міркувань безпеки”, – розповіла вона.

Водночас, за її словами, поступово зростає кількість пацієнтів, які повертаються до України. Йдеться переважно про дітей, які на час виїзду завершували лікування і потребували подальшого спостереження. Через постійні обстріли та відсутність електропостачання вони не могли отримати належного догляду, тому змушені були виїхати. Зараз, коли ситуація в деяких містах дещо стабілізувалася, ці сім’ї поступово повертаються. 

Крім того, є діти, яким за кордоном встановили паліативний статус, тому вони повертаються, щоб провести час, який залишився, з рідними та друзями у своєму домі.

“Є випадки, коли діти помирають в іншій країні, тому сім’ї повертаються сюди, щоб поховати дитину”, – додала директорка департаменту.

Ноговіцина зазначила, що регулярно з’являються нові випадки онкологічних захворювань у дітей, тому відділення наразі заповнені. 

Раніше ZMINA писала, що щорічно в Україні в щонайменше тисячі дітей діагностують онкологічні хвороби. Найпоширенішими видами раку серед українських дітей є лейкемія та рак головного мозку.

Серед основних тривожних симптомів такі: 

  • тривала й безпричинна втрата ваги;
  • часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням;
  • набряки, постійні болі в кістках, суглобах, у ділянці спини або в ногах;
  • ущільнення в зоні живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів;
  • поява синців або висипки на шкірі;
  • часто повторювані інфекційні захворювання;
  • біляста смужка за зіницею в оці дитини;
  • постійна нудота чи блювання без нудоти;
  • постійна втома й помітна блідість шкіри;
  • видимі раптові зміни у фізичному стані дитини, що не зникають;
  • періодичне чи постійне підвищення температури без видимих на те причин.

За даними ВООЗ, у світі щорічно новоутворення діагностують у 300 тисяч дітей віком від народження до 19 років. Згідно з даними Глобального тягаря захворювань, лише у 2019 році рак забрав життя 446 дітей до 14 років в Україні.

Нагадаємо, що в Києві про підозру в розповсюджені фальсифікованих лікарських засобів повідомили двом людям, які продавали несправжні ліки проти онкології. Замовлення приймали через онлайн-форму аптеки та доставляли товар покупцю. Вартість “ліків” сягала понад 46 тисяч гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter