Щороку в Україні у дітей діагностують близько 1000 нових випадків онкології

Дата: 15 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Щорічно в Україні в щонайменше 1 тисячі дітей діагностують онкологічні хвороби. 

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Фото: globalgiving.org

Найпоширенішими видами раку серед українських дітей є лейкемія та рак головного мозку. 

“Рак у дитячому віці, як правило, неможливо попередити або виявити за допомогою скринінгу. Так само визначити причини виникнення онкологічних захворювань у дітей здебільшого неможливо. Лише невелику частку онконедуг у дитячому віці викликають фактори, пов’язані з навколишнім середовищем, способом життя, деякими хронічними інфекціями. Близько 10 % усіх онкопацієнтів дитячого віку мають схильність до раку через генетичні фактори”, – розповів міністр. 

Ляшко зазначив, що раннє діагностування онкології в дітей є одним з пріоритетів МОЗ, а тому цього року кількість коштів на ці потреби збільшили, як збільшили й тарифи, за якими Національна служба здоров’я оплачує послуги лікарням, що опікуються дітьми з раком. 

“Тариф на діагностику та хімієтерапевтичне лікування онкозахворювань у дітей збільшився на 40% – з 90 тисяч гривень у 2021 до 128 тисяч гривень у 2022 році”, – зазначив він. 

На 37% збільшили й тариф на діагностику та хімієтерапевтичне лікування лейкемій та лімфоми в дітей: зі 164 тисяч гривень до 224 тисяч. Також в Україні безоплатно здійснюють дітям трансплантацію кісткового мозку: торік вдалося зробити 77 таких операцій, а з початку поточного – вісім.

Фото: crownagents.com

“Раніше нам доводилося відправляти наших дітей на подібні операції за кордон. Сьогодні ситуація істотно змінилася. МОЗ оплачує лікарням вартість трансплантації у 1,8 мільйона гривень за родинну трансплантацію та 2,4 мільйона за трансплантацію з донорським етапом”, – каже Ляшко.

Забезпечує міністерство, за словами його очільника, і 100-відсоткову потребу в лікарських засобах для хімієтерапії. Так, торік закупили 134 позиції таких засобів на суму понад 222 мільйони гривень, а цьогоріч планують закупити 139 позицій.

Ляшко підкреслив, що рання діагностика та лікування є найефективнішим методом боротьби з дитячою онкологією, а тому порадив батькам звертати увагу на здоров’я. Серед основних тривожних симптомів міністр вказав: 

  • тривалу й безпричинну втрату ваги;
  • часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням;
  • набряки, постійні болі в кістках, суглобах, у ділянці спини або в ногах;
  • ущільнення в зоні живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів;
  • появу синців або висипки на шкірі;
  • часто повторювані інфекційні захворювання;
  • біляста смужка за зіницею в оці дитини;
  • постійна нудота чи блювання без нудоти;
  • постійна втома й помітна блідість шкіри;
  • видимі раптові зміни у фізичному стані дитини, що не зникають;
  • періодичне чи постійне підвищення температури без видимих на те причин.

“Один або кілька таких симптомів у дитини є приводом для батьків негайно звернутися до педіатра”, – наголосив Ляшко. 

За даними ВООЗ, у світі щорічно новоутворення діагностують у 300 тисяч дітей віком від народження до 19 років. Згідно з даними Глобального тягаря захворювань, лише у 2019 році рак забрав життя 446 дітей до 14 років в Україні.

У глобальному масштабі онкологія в дітей щороку спричиняє втрату 11,5 млн років якісного життя внаслідок настання непрацездатності та передчасної смерті (DALY). Дитячий рак посідає шосте місце за тягарем для світової економіки в цьому вимірі, поступаючись лише раку легень, печінки, шлунку, молочної залози та колоректальному раку.

Досвід європейських країн показує, що 75–80% дітей з діагнозами злоякісних пухлин і лейкозів мають шанси знову бути здоровими. В Україні, за даними МОЗ, рівень виживаності дітей з онкологією становить близько 60%.

Фотографія обкладинки: Alyona Kochetkova / Time

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter