Витік даних у США: оприлюднено надзвичайно таємну інформацію, яка становить серйозний ризик для нацбезпеки країни, – Пентагон

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Під час витоку секретної військової інформації в США протягом останніх тижнів була оприлюднена “надзвичайно таємна, засекречена” інформація, яка становить “дуже серйозний ризик для національної безпеки”.

Водночас міністерство оборони країни ще оцінює масштаби витоку, заявив помічник голови Пентагону Кріс Міґер. Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на західні медіа.

Російсько-українська війна. Джерело: фейсбук-сторінка Генштабу ЗСУ

Це дуже засекречені таємні матеріали, які люди в міністерстві оборони й, безумовно, в інших органах влади США використовують для своєї роботи”, – зазначив він. 

Міґер уточнив, що міноборони працює цілодобово, щоб вивчити обсяг і масштаби розповсюдження документів, оцінити вплив і вжити інших заходів щодо пом’якшення наслідків цього. Посадовці США спілкувались із союзниками та партнерами, деякі з яких також мають стосунок до оприлюдненої інформації, сказав представник Пентагону.

За даними анонімного джерела Associated Press із Пентагону, військові вжили заходів для зменшення кількості людей, які мають доступ до секретних матеріалів.

Водночас координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявив на брифінгу, що в Білому домі наразі не знають, хто стоїть за витоком секретних військових документів, як і про те, чи є в тих, хто це зробив, більше документів, які вони хочуть опублікувати.

Він сказав, що після перевірки стане відомо, яка частина опублікованих документів підроблена, а яка дійсна.  

Заступник речника Держдепу Ведант Патель запевнив, що публікація секретних документів не вплине на підтримку США України у війні з Росією.

Нагадаємо, що навесні 2023 року в інтернеті з’явилися документи, що охоплюють широкий спектр питань: від підтримки України з боку США до інформації про їхніх ключових союзників, таких як Ізраїль. 

Американські посадовці заявили, що серйозно ставляться до витоку інформації й що документи “видаються справжніми”. 

Міністерство оборони країни розпочало розслідування витоку. Пентагон також заявив, що вивчає питання витоку після того, як у соцмережах з’явилися повідомлення про очевидно засекречені документи про війну в Україні.

Всі документи мали гриф секретності, деякі з них – “цілком таємно”, виготовлені вони в період із середини лютого до початку березня.

Водночас є думка, що частину “злитих” документів відредагували, щоб применшити кількість російських втрат і збільшити кількість українських.

Основне джерело витоків указаних документів станом на 9 квітня виявити не вдалося, але журналісти розслідувального проєкту Bellingcat змогли простежити поширення документів на різноманітних інтернет-форумах протягом останніх місяців ще до того, як про них повідомили проросійські канали в телеграмі, а потім і світові ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter