У США розпочали розслідування витоку секретних військових документів, зокрема, й щодо України

Дата: 09 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Мін’юст США розпочав розслідування витоку великої кількості секретних документів американської розвідки: їх оприлюднювали в соціальних мережах протягом кількох останніх тижнів.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на CNN.

Пентагон. Джерело: REUTERS

Розслідування розпочали після того, як 7 квітня в інтернеті з’явилися нові документи, що охоплюють широкий спектр питань: від підтримки України з боку США до інформації про їхніх ключових союзників, таких як Ізраїль. Ці публікації збільшили кількість наслідків і без того тривожних витоків інформації, пишуть журналісти.

За словами представника Міністерства юстиції у Вашингтоні, вони зв’язалися з Міністерством оборони з цього приводу і розпочали розслідування.

Пентагон ще у четвер, 6 квітня, заявив, що вивчає питання витоку після того, як у соцмережах з’явилися повідомлення про очевидно засекречені документи про війну в Україні.

Американські посадовці заявили, що серйозно ставляться до витоку інформації, й що документи “виглядають справжніми”. 

Оприлюднені 7 квітня документи, схоже, розміщені в інтернеті протягом останніх кількох тижнів. Вони, ймовірно, містять секретну інформацію на різні теми: від операцій найманців “Вагнера” в Африці, надання Ізраїлем летальної допомоги Україні до занепокоєння Південної Кореї щодо надання боєприпасів США для використання в Україні, йдеться в повідомленні.

У CNN заявили, що не змогли самостійно перевірити, чи не були змінені документи перед публікацією. Але вони схожі на низку секретних документів про Україну, що з’явилися в мережі, і про які американські посадовці підтвердили CNN, що вони є автентичними.

Всі вони мали гриф секретності, деякі з них — “цілком таємно”, виготовлені вони в період з середини лютого до початку березня, пишуть журналісти.

За даними BBC, перша порція секретних документів, яка потрапила в мережу, була присвячена планам США та НАТО сприяти підготовці армії України перед контрнаступом на російську армію. Вони були датовані не пізніше 1 березня, що, за визначенням експертів, ставило під сумнів їхню актуальність.

У документах не йшлося про дату та місце майбутнього наступу, але вони містили інформацію про те, скільки бригад Україна планує підготувати до наступу та яку кількість техніки вони отримають, а також відомості про щоденну витрату боєприпасів до HIMARS.

Ці документи відредагували, щоб применшити кількість російських втрат та збільшити кількість українських, вважають співрозмовники NYT та агентства REUTERS.

Дані в документах могли змінити, про це свідчить те, що на одному зі слайдів російські втрати вбитими оцінюються в 16–17 тисяч, а українські — 71,5 тисячі, вважають журналісти The New York Times. Така оцінка російських втрат виглядає неправдоподібно заниженою.

“Підробкою” назвали документи в Україні.

“Це фотошоп і віртуальні псевдозливи. Москві надто хочеться зірвати український контрнаступ. Але справжні плани росіяни побачать на полі. Незабаром”,сказав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Основне джерело витоків вказаних документів станом на 9 квітня виявити не вдалося, але журналісти розслідувального проєкту Bellingcat змогли простежити поширення документів на різноманітних інтернет-форумах протягом останніх місяців ще до того, як про них повідомили проросійські канали у телеграмі, а потім і світові ЗМІ.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter