Вища рада правосуддя звільнила Світлану Волкову з посади судді Печерського райсуду Києва

Дата: 26 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя на засіданні ухвалила рішення про звільнення з посади судді Печерського районного суду міста Києва Світлани Волкової за вчинення дисциплінарного проступку.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група у своєму телеграм-каналі.

Колишня суддя Печерського районного суду міста Києва Світлана Волкова. Фото: з мережі

Так, 22 червня 2023 року ВРП ухвалила рішення про звільнення Волкової на підставі п. 3 ч. 6 ст. 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність обійманій посаді).

Світлана Волкова відома тим, що у вересні 2014 року саме вона відпустила з-під варти командира спецроти київського полку міліції особливого призначення “Беркут” Дмитра Садовника, якого підозрюють у масовому розстрілі протестувальників на Інститутській 20 лютого 2014 року.

19 вересня 2014 року суддя Волкова змінила запобіжний захід Садовнику з тримання під вартою на домашній арешт, з-під якого він утік уже 4 жовтня.

Того ж дня Апеляційний суд Києва скасував постанову Печерського суду про домашній арешт Садовника і задовольнив клопотання ГПУ про взяття його під варту. 4 грудня того ж року Садовник отримав громадянство РФ. Наразі він перебуває в розшуку.

24 вересня 2014 року Генпрокуратура відкрила щодо Волкової провадження за неправосудне рішення та подала апеляцію на судове рішення, а 6 жовтня того ж року їй оголосили підозру.

27 грудня 2014 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України відсторонила Світлану Волкову від посади, а у вересні 2016 року Верховна Рада її звільнила.

Захист Волкової звернувся до суду з вимогою визнати протиправною відповідну постанову Верховної Ради. І вже 3 жовтня 2019 року Касаційний адміністративний суд Верховного Суду повністю задовольнив її скаргу і визнав незаконним рішення Верховної Ради про її звільнення за порушення присяги.

Причиною такого рішення суд назвав порушення регламенту, адже суддя не була присутня на засіданні, де розглядали питання про її звільнення.

Розгляд справи щодо Волкової в Шевченківському районному суді міста Києва тривав до серпня 2020 року. Прокурор просив засудити її до семи років позбавлення волі. Але суд дійшов висновку, що в діях судді відсутній склад інкримінованих їй кримінальних правопорушень, і виправдав Волкову. У вироку йшлося, що в діях судді Волкової не було умислу на вчинення інкримінованого їй злочину. Після цього вона змогла повернутися на посаду.

ВРП врахувала обставини, встановлені під час судового розгляду вказаного кримінального провадження і викладені у вироку. А саме про те, що ухвала, яку винесла суддя Світлана Волкова щодо Садовника, була неправосудною, та дійшла висновку, що в діях судді є ознаки дисциплінарного порушення, що в результаті й стало підставою для її звільнення.

Нагадаємо, що Подільський райсуд Києва також завершив підготовче засідання та призначив до розгляду справу ексберкутівця Руслана Цикалюка, якого обвинувачують у розгоні протестувальників на майдані Незалежності 30 листопада 2013 року.

У  Голосіївському суді ухвалили обвинувальний вирок щодо ексзаступника начальника управління оперативних розробок міжрегіонального характеру МВС України Сергія Яковенка. Колишній правоохоронець отримав заочно 10 років ув’язнення. Він перебуває в розшуку.

Тим часом Святошинський райсуд Києва не закінчив допиту свідка щодо подій 18 лютого 2014 року у зв’язку з тим, що Наталія Вознюк, адвокатка екскомандира львівського “Беркуту” Ростислава Пацеляка, удруге попросила суд дозволити обвинуваченому пересісти зі скляної камери суду до неї за стіл. Суд відмовив. 

Профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter