Колишній правоохоронець, який допоміг утекти бійцям “Беркуту” і знищував їхню табельну зброю, отримав 10 років ув’язнення

Дата: 27 Травня 2023
A+ A- Підписатися

25 травня у Голосіївському суді ухвалили обвинувальний вирок щодо ексзаступника начальника управління оперативних розробок міжрегіонального характеру МВС України Сергія Яковенка. Колишній правоохоронець отримав 10 років заочного ув’язнення. Він перебуває у розшуку.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група.

Фото: Радіо Свобода

Під час судового розгляду прокурори довели, що 23 лютого 2014 року обвинувачений на виконання явно злочинного наказу, безпосередньо займався вивезенням за межі столиці співробітників спецроти київського “Беркуту”, причетних до вчинення масових вбивств учасників акцій протесту 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві, а також знищував та приховував їхню табельну вогнепальну зброю.

Додамо, що йдеться про 24 автомати АКМС калібру 7.62х39 мм, 1 снайперську гвинтівку Драгунова 7.62х54 мм, 3 рушниці “Форт-500” та 1 рушницю “Форт-12”.

За словами прокурорів, Яковенко разом зі спільниками з допомогою болгарки розрізав кожну одиницю зброї на кілька частин та видалив маркування – серійні номери автоматів та снайперської гвинтівки. Далі частину знищеної зброї втопили в притоці річки Дніпро – річці Віта, а іншу частину закопали на березі в районі Жукового острова в місті Києві.

Як встановило слідство, саме з цієї зброї співробітники спеціальної роти “Беркут” ГУ МВС України в м. Києві розстрілювали протестувальників на вул. Інститутській 20 лютого 2014. Того дня вбили щонайменше 48 осіб та близько 80 отримали вогнепальні поранення.

Суддя Голосіївського районного суду Києва Микола Дідик засудив Яковенка до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати в правоохоронних органах будь-які посади строком на 3 роки, а також позбавив спеціального звання “підполковник міліції”. Крім того, суд задовольнив цивільний позов ГУ МВС України в м. Києві до нього про відшкодування матеріальної шкоди на суму 677 050 грн. – це вартість вивезеної та знищеної зброї.

Наразі колишній правоохоронець переховується на тимчасово окупованій території, тому судовий розгляд здійснювали заочно.

У серпні 2015 року СБУ виявила частину зниклої після втечі беркутівців зброї спецроти на Жуковому острові у Голосіївському районі Києва, втоплену в річці Віта та закопану на березі.

А у травні та червні 2016 року дно річки та берег додатково повторно перевірили за допомогою потужних магнітів і знайшли ще тридцять частин вогнепальної зброї.

Слідству вдалося встановити частину спиляного ідентифікаційного маркування за допомогою фахової експертизи, завдяки чому вдалося довести, що знайдена зброя була закріплена за співробітниками спецроти “Беркуту”.

Раніше 17 Листопада 2022 року суд присяжних завершив розгляд справи про розстріл на Інститутській, в якій обвинувачувались 5 беркутівців у вбивствах 48 протестувальників. Вирок очікується восени 2023 року.

Нагадаємо, Святошинський райсуд Києва 23 травня не закінчив допит свідка щодо подій 18 лютого 2014 року у зв’язку з тим, що адвокатка екскомандира львівського “Беркуту” Ростислава Пацеляка Наталія Вознюк удруге попросила суд дозволити обвинуваченому пересісти зі скляної камери суду до неї за стіл. Суд відмовив. 

Профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter