Викраденого окупантами 75-річного іспанського волонтера Маріо Калатаюда можуть утримувати на Чонгарі

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Викраденого окупантами в Херсоні 75-річного іспанського волонтера Маріо Калатаюда можуть утримувати в новому неофіційному СІЗО на півострові Чонгар. 

Про це виданню ZMINA розповіла цивільна дружина Маріо Тетяна Маріна.

Вона розповіла, що 4 грудня цього року отримала відповідь від так званої  “військової прокуратури Чорноморського флоту РФ”. Там йшлося про те, що на початку червня “волонтер поїхав з окупованого Криму на Херсонщину”. Пізніше жінка дізналась, що Маріо насправді перевезли до СІЗО на Чонгар.

У відповіді військової прокуратури ЧФ РФ говорилося: “Встановлено, що 1 червня 2023 року Гарсія Калатаюд Маріанно виїхав з території Криму до Херсонської області через міжнародний автомобільний пункт пропуску “Джанкой””. Про його теперішнє місцеперебування у прокуратурі не знають, оскільки до них не звертались з консульства чи посольства Іспанії”, – цитує лист Тетяна.

За словами Тетяни, з відповіді може скластися враження, нібито Маріо відпустили, але це не так. Якби він виїхав на Херсонщину, то спробував би повернутися до деокупованого Херсона. Але досі жодної звістки від нього немає. Чоловік навіть не намагався вийти на зв’язок зі своїми рідними.

Як каже Тетяна, у листі взагалі не згадується про те, чи повернули іспанцю документи.

Нещодавно Маріна дізналась, що Маріо перевезли до СІЗО на Чонгарі. Чи досі волонтер перебуває там, вона не знає.

Наскільки я розумію, 1 червня Маріо ще був у Сімферопольському СІЗО. Тобто його могли вивезти пізніше”, – вважає дружина. 

Нагадаємо, громадянин Іспанії Маріо Калатаюд постійно проживав в Україні з 2014 року. Він займався волонтерською діяльністю, а після окупації Херсона неодноразово брав участь у проукраїнських мітингах. 19 березня Маріо викрали на вулиці Херсона невідомі чоловіки в балаклавах. Його відвезли до місцевої адміністрації. Спочатку тримали в Херсоні, а потім перевезли до Сімферопольського СІЗО №1. Росіяни незаконно утримували іспанського волонтера у в’язниці, не висуваючи йому жодних звинувачень. 

У квітні 2023 року із Сімферопольського СІЗО №2 звільнили цивільного Євгена Ямкового, пробув чотири місяці в одній камері з Маріо Калатаюдом. Ямковий повідомив, що в Сімферопольському СІЗО №1, де іспанця тримали деякий час, їх щодня вишиковували та робили перекличку. Під час однієї з них Маріо вкусив службовий собака, залишивши на нозі глибокий шрам.

19 квітня 2023 року Тетяна Маріна отримала відповідь від військової прокуратури Чорноморського флоту Росії. У ній ішлося про те, що “для перевірки інформації про причетність до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди безпеці РФ під час спеціальної військової операції, ФСБ помістила Маріо до установи кримінально-виконавчої системи”. Там його утримують і дотепер, оскільки “заходи з перевірки” щодо нього тривають. У листі також говорилося про те, що вся інша інформація про Маріо становить державну таємницю, тому її заборонено розголошувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter