Викраденого окупантами 75-річного іспанського волонтера Маріо Калатаюда в СІЗО покусав собака

Дата: 23 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У квітні з Сімферопольського СІЗО №2 звільнили цивільного Євгенія Ямкового. Він пробув чотири місяці в одній камері з іспанським волонтером Маріо Гарсією Калатаюдом. Чоловік повідомив, що у Сімферопольському СІЗО №1, де іспанця тримали деякий час, їх щодня вишиковували та робили перекличку. Під час однієї з них Маріо вкусив службовий собака, залишивши на нозі глибокий шрам.

Про це виданню ZMINA розповіла цивільна дружина Маріо Гарсії Калатаюда Тетяна Маріна.

Маріо Гарсія Калатаюд

За словами Ямкового, коли тварина вчепилася в коліно 75-річному іспанцю, молодий наглядач глузливо це прокоментував так: “А тобі боляче?”. Не витримавши болю, Калатаюд вдарив пса, а охоронець у відповідь вдарив його.

Службовий пес вчепився зубами у коліно Маріо. У нього текла кров, а наглядачі стояли та сміялися. Вони навіть не вжили жодних заходів для того, щоб припинити ці знущання. У нього на коліні залишився глибокий шрам від укусу”, – розповіла жінка.

Євгеній розповів Маріній, що росіяни хотіли дізнатися пін-код банківської картки Маріо. Щоб отримати доступ до неї, росіяни катували його електрошокером та нещадно били. Після тортур у нього на тілі залишились шрами, випало 6 зубів, а вага зменшилась на 15 кілограмів. Але навіть якби він його повідомив, то доступ до картки отримати все одно б не вдалося. Річ у тому, що іспанський банк автоматично блокує картку, якщо нею не користуються протягом двох днів.   

Я вперше дізналася, що Маріо піддавався тортурам. Уявіть собі – людині 75 років. Це ж якими нелюдами треба бути, щоб так знущатися з нього? Бити його до такого стану, щоб у нього зуби повилітали? Я зрозуміла, що попри його вік, йому не роблять жодних поблажок. Що вони не зважають на те, що він іноземець. Тобто він має такі самі “права” як і інші ув’язнені. Я хочу підкреслити, що у російських буцегарнях ніхто немає сидіти – ані наші українські хлопці, ані іноземці. Я вважаю, що росіяни нелюди та людожери”, – пригадує жінка.

У Сімферопольському СІЗО, як каже Тетяна, ув’язнених б’ють, якщо вони невчасно виконують команди під час переклички. Бранцям кремля не дозволяють сидіти впродовж дня. А це негативно відображається на хворому серці Маріо.

Здебільшого люди, яких звільняли з полону і які перебували з Маріо у СІЗО, розповідали його дружині, що з ним усе більш-менш нормально. Вона припускає, що вони могли не знати усіх цих подробить, оскільки перебували з ним у камері недовго.

За словами дружини, цивільних, яких Росія ховає від усього світу, “охороняють” спеціально підібрані наглядачі. Щоб уникнути витоку будь-якої інформації про тортури та знущання з українських полонених, адміністрація СІЗО набирає найжорстокіших та найідейніших охоронців.

19 квітня 2023 року Тетяна отримала відповідь від військової прокуратури Чорноморського флоту Росії. У ній йшлося про те, що “для перевірки інформації про причетність до вчинення дій, направлених для заподіяння шкоди безпеці РФ під час спеціальної військової операції, ФСБ помістила Маріо до установи кримінально-виконавчої системи”. Там його утримують і дотепер, оскільки “перевірочні заходи” щодо нього тривають. У листі також говорилося про те, що уся інша інформація про Маріо становить державну таємницю, тому її заборонено розголошувати. 

Відповідь Військової прокуратури чорноморського флоту, надана виданню ZMINA рідними Маріо

Півтора місяця тому Тетяна звернулась по допомогу до адвоката Анатолія Фурсова. Жінці потрібно було підтвердження, що її чоловіка незаконно утримують в Сімферопольському СІЗО №2. Завдяки його роботі та професіоналізму Росія так швидко й відповіла.

Це ще не кінець і незрозуміло, чим це все закінчиться. Я не вірю в те, що відбувається, тому що до цього було десять тисяч спроб отримати цей лист. Кожного разу це закінчувалося тим, що вони прямо писали: “Не затримувався, не поступав”. І тепер ми отримали підтвердження того, що він знаходиться саме там”, – наголосила Маріна.

Тетяна зауважила, що до Маріо досі не пускають іспанського консула, якому навіть не повідомили про затримання їхнього громадянина. Крім нього, до Гарсії Калатаюда не допускають його адвоката Рефата Юнуса, який має на це ордер.

Росія навіть не повідомила іспанське посольство про затримання їхнього громадянина. Тому після отримання документа про те, що він знаходиться в окупованому Криму, в Іспанії всі почали про це писати та говорити”, – зазначила жінка.

Наприкінці нашої розмови Маріна підкреслила, що вона завжди радіє, коли когось звільняють. І неважливо хто це – військовий чи цивільний, – адже є надія, що можуть повернутися і їхні рідні.

Нагадаємо, 19 березня Маріо викрали на вулиці невідомі чоловіки у балаклавах. Вони вдарили його під дих, заламали руки, одягнули кайданки та запхали до темно-синього буса. Після цього його відвезли до місцевої адміністрації. Спочатку його тримали в Херсоні, а потім перевезли до Сімферопольського СІЗО №1. Росіяни незаконно утримують іспанського волонтера у в’язниці, не висуваючи йому жодних звинувачень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter