Викрадали людей, катували та погрозами примушували до співпраці: двох омонівців засудили на 12 років

Дата: 05 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Заводський районний суд Запоріжжя оголосив вирок двом російським військовим Махачкалинського ОМОНу. Чоловіків визнали винними у катуваннях та жорстокому поводженні з цивільними у Василівському районі Запорізької області.

Засуджені вишукували на окупованих територіях проукраїнськи налаштованих людей та викрадали їх. Окрім катувань, вони погрозами смерті та зґвалтування примушували цивільних до співпраці.

Про це йдеться у тексті вироку.

Азамат Хасбулатов (ліворуч) та Саід Гусейнов (праворуч) Фото: “Слідство.Інфо”

Слідство встановило, що один із засуджених – Азамат Хасбулатов – обіймав “посаду” заступника військового коменданта окупаційної адміністрації Василівки Запорізької області. Він, зокрема, віддавав накази своїм підлеглим вишукувати на окупованих територіях проукраїнськи налаштованих мешканців та тиснути на них усіма можливими способами, зокрема й через фізичне та психологічне насильство.

Його поплічник, що також отримав вирок, – Саід Гусейнов. Інших військових РФ, що брали участь у знущаннях з цивільних, наразі встановити не вдалося.

За інформацією слідчих, вдень 26 березня 2022 року за наказом Хасбулатова Гусейнов та інші невстановлені російські військові вдерлися до будинку старости села Верхня Криниця та викрали чоловіка. Його привезли до захопленого поліційного відділку у Василівці. 

Омонівці вимагали від старости співпраці: чоловік мав здати росіянам патріотично налаштованих жителів Верхньої Криниці. Аби примусити старосту співпрацювати, росіяни катували його. Зокрема, чоловікові під нігті вставляли гострі предмети, під’єднували дроти до пальців та пропускали струм, а також лили на шкіру хімічні реактиви, що лишали опіки.

У тому ж селі за наказом Хасбулатова викрали ще кількох місцевих мешканців. В одному випадку росіяни затримали двох братів та привезли до Василівки. Військові РФ, зокрема й Гусейнов, вимагали, щоб чоловік співпрацював з ними. У разі відмови чоловіку погрожували, що розстріляють його брата та зґвалтують сина.

Затриманий був вимушений погодитися на умови окупантів. Його відпустили та наказали до ранку зібрати зброю, що була захована по селу. Після того, як чоловік приніс росіянам автомати, вони випустили його брата та ще кількох затриманих. 

Крім того, за даними слідчих, 2 квітня 2022 року на блокпості у Василівці засуджені затримали заступника міського голови Токмака, який намагався виїхати з окупації. Його також привезли до поліційного відділку у Василівці. 

Від чоловіка вимагали те саме, що й від інших затриманих, – здати мешканців, що підтримують Україну. Щоб випитати ці відомості, росіяни також катували чоловіка та погрожували йому вбивством.

Нагадаємо, нещодавно у Запоріжжі відкрили Центр з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. За тиждень співробітники центру отримали 150 звернень як щодо цивільних, так і щодо військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter