У Запоріжжі до центру розшуку безвісти зниклих за особливих обставин за тиждень звернулось майже 150 людей

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку роботи у Запоріжжі Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, туди звернулись за допомогою близько 150 громадян. 

Про це розповіли у Нацполіції. 

Центр у місті відкрили 29 грудня 2023-го, тож працює він менш як тиждень. Заявити у розшук тут можна як цивільних, так і військових. 

“Кількість звернень – не лише число в статистиці – це люди, які опинилися в полоні, загинули внаслідок збройної агресії та ті, чия доля досі залишається невідомою”, – кажуть посадовці центру. 

За допомогою можна звернутись до найближчого підрозділу Нацполіції або телефонувати за номерами: 102 або 095-450-41-86, зокрема у месенджерах WhatsApp, Telegram, Viber, Signal. 

Для написання заяви про зникнення людини треба мати паспорт (для дорослого) та свідоцтво про народження (для дитини), а також копії будь-яких документів, що засвідчують безвісти зниклу людину. За можливості треба вказати приблизне місце зникнення, назву військової частини/підрозділу та номер телефону, яким користувалася зникла людина.

Експерти додатково відбирають у кровних родичів (батьків, дітей) зразки біоматеріалів для проведення ДНК-дослідження. Втім, якщо кровних родинних зв’язків немає, то зразки можна відібрати у рідних братів чи сестер та за можливості надати особисті речі зниклої людини. 

“Після встановлення ДНК-профілю його буде поміщено до Центрального обліку генетичних ознак людини де в автоматичному режимі буде проводитися порівняння ДНК-зразків. У разі отримання будь-яких збігів експертна установа повідомить про вказаний збіг слідчому. А слідчий після отримання інформації про співпадіння ДНК-профілів своєю чергою інформує родичів безвісти зниклої особи”, – розповідають про процес правоохоронці. 

Поліціянти нагадують, що активна взаємодія сприяє ефективному розслідуванню, тож родичів просять ділиться інформацією зі слідчими. 

Нагадаємо, що торік уряд, попри заклики правозахисників, забрав функції щодо зниклих безвісти в Мінреінтеграції. 

Детальніше про претензії правозахисників можна прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter