Викладача з Житомира, який марив про звільнення України від “нацистів”, позбавили права викладати на 10 років

Дата: 17 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Суд на 10 років позбавив мешканця Житомира права обіймати посади, пов’язані із виконанням держфункцій, місцевого самоврядування, а також навчальної та викладацької діяльності, за підтримку російської агресії проти України. 

Про це повідомили у Житомирській обласній прокуратурі. 

Ілюстраційне зображення зруйнованого росіянами у Житомирі ліцею. Фото: infobae

Винним у колабораціонізмі визнали викладача одного з університетів у місті.

Правоохоронці не розголошують назву закладу, але, судячи з відкритих даних, у Житомирі діє щонайменше п’ять університетів: філія приватного “Університету сучасних знань”, Житомирський державний університет імені Івана Франка, Поліський національний університет, державний університет “Житомирська Політехніка” та Міжнародний науково-технічний університет. 

Засуджений, як кажуть слідчі, після зборів громадської організації у центрі міста в вересні публічно закликав до підтримки російської агресії. 

“Переконував членів цієї громадської організації у тому, що росіяни – “наш братський народ, і влада Росії робить все, аби допомогти Україні позбутися неонацистських формувань та поновити відносини між нашими країнами”, – повідомляють правоохоронці.

Окрім цього, викладач зневажливо висловлювався про Революцію гідності, називаючи її “переворотом”, й закликав житомирян підтримати “денацифікацію України”.

Вирок щодо чоловіка вже набрав чинності. 

Чоловік не єдиний освітянин у місті, якого після початку вторгнення викрили на підтримці ідей російської війни проти України.  Так, наприкінці жовтня есбівці виявили заступницю директора одного з міських ліцеїв з навчально-виховної роботи. Педагог, зокрема, перебуваючи біля розбомбленого ліцею у центрі Житомира, стверджувала, що його знищили українські захисники.

Нині суд відсторонив її від займаної посади на два місяці. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. 

На початку серпня уряд уточнив питання відповідальності за колабораціонізм на тимчасово окупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter