Видання Financial Times розробило застосунок для аналізу гендерного балансу в медіа

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Видання Financial Times розробило інформаційну систему FT Diversify, яка дає змогу уникнути гендерного розриву в репрезентації чоловіків і жінок, а також зробити матеріали цікавішими для жіночої аудиторії.

Про це пише Press Gazette.

Фото: Nieman Journalism Lab

Консультантка проєкту Дейзі Дональд розповіла, що ідея створити такий застосунок виникла тоді, коли проводили фокус-групу для опису цільової аудиторії Financial Times. Тоді виявили, що читацька аудиторія більшості новинних онлайн-брендів у Великій Британії та США значно переважає в бік чоловіків.

Зокрема, у липні 2023 року Press Gazette провело дослідження, яке показало, що такі новинні сайти, як The Sun, Mirror, Reuters і Wall Street Journal, читають близько 75% чоловіків і 25% жінок.

Починаючи з 2015 року британські компанії мають звітувати про гендерні розриви в оплаті праці. Тож Financial Times вирішив стати більш “дружнім брендом для жінок і боротись із власною нестачею різноманітності аудиторії”.

Так, застосунок аналізує текст і зображення в медіа, а тоді повідомляє редакторам про проблеми, пов’язані з нерівним представленням і використанням упереджень у контенті.

FT Diversify містить аналіз настроїв для обміну думками про тональність висвітлення щодо чоловіків і жінок, а також аналітику, яка фіксує взаємодію чоловіків і жінок із сайтом. Також застосунок демонструє, які теми цікавлять жінок і чоловіків, і допомагає аналізувати, як зміни на сайті впливають на поведінку читачів і читачок.

“Дашборд демонструє, чи справді зміни в підході до контенту змінюють вашу аудиторію. Іншими словами, коли ви збільшуєте кількість історій про жінок у своєму контенті, чи більше жінок починають читати ваші статті. Судячи з роботи, яку ми провели з кількома видавцями, відповідь на це зазвичай ствердна”, – пояснив керівник проєкту FT Strategies Лукас Джонстон.

Нагадаємо, що Комісія з журналістської етики (КЖЕ) випустила електронний посібник з журналістської етики для медійників, керівників медіа, студентів і викладачів факультетів журналістики. 

У посібнику подано практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів у сфері української журналістики. Зокрема, наведено рекомендації щодо висвітлення повідомлень у соцмережах, означено параметри дотримання вимог до якісної журналістики, пояснено характерні особливості використання основних журналістських жанрів, розкрито питання журналістських стандартів, гендерної рівності, специфіки діяльності журналістів та медіа під час дії воєнного стану тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter