Комісія з журналістської етики випустила посібник

Дата: 03 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) випустила електронний посібник з журналістської етики для медійників, керівників медіа, студентів і викладачів факультетів журналістики.

Про це повідомили на сайті КЖЕ.

Джерело: сайт КЖЕ

У передмові до посібника голова КЖЕ Андрій Куликов зазначив, що практикувати етику в журналістиці означає практикувати правду, а в її основі — дбайливе ставлення до авдиторії, невведення публіки в оману.

“Для авдиторії, впровадженої в оману, багаторазово зростає небезпека покластись на хибні відомості, дійти хибних висновків, а отже й не зауважити загроз, які постають внаслідок зловмисних маніпуляцій або нехлюйського нашого ставлення до стандартів професії”, – написав він.

В посібнику подані практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів у сфері української журналістики. Зокрема, наведені рекомендації щодо висвітлення повідомлень у соцмережах, означені параметри дотримання вимог до якісної журналістики, пояснено характерні особливості використання основних журналістських жанрів, розкрито питання журналістських стандартів, гендерної рівності, специфіки діяльності журналістів та медіа під час дії воєнного стану тощо.

Посібник складається з восьми розділів:

ЗМІСТ

I. Вступне слово від Андрія Куликова.

II. Використання інформації з публікацій у соцмережах та публікація матеріалів активістів у розділах “Блоги”. Дотримання етики та вимог до якісної журналістики.

III. Що треба знати про основні журналістські жанри.

IV. Гендерна рівність у медіа: виклики на тлі повномасштабної війни в Україні. Як коректно висвітлювати проблему СНПК.

V. Закон про медіа: які новели підготував законодавець для медіа?

VI. Заяви та рекомендації Комісії з журналістської етики.

VII. Кодекс етики українського журналіста.

Також посібник містить найважливіші заяви та рекомендації КЖЕ після повномасштабної російської агресії та вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

Завантажити його можна тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що КЖЕ випустила серію відео про Кодекс етики українського журналіста простою мовою. Перші ролики вийшли ще 2021 року: ролик “Дати слово всім: що таке баланс в журналістиці”, відео “Коментарі – це не факти”, відеоролик “Про дітей – завжди обережно”.

На початку 2023-го вийшли ще три роз’яснювальних відео:

  • У першому відео розповідається про специфіку інтерв’ю з російськими військовополоненими.
  • У другому пояснюється, чи місце нецензурній лайці й бурхливим емоціям у журналістських матеріалах.
  • Третє відео відповідає на запитання, чи можна дотриматись усіх журналістських стандартів у час війни.

Розібратися в етичних дилемах допомагає медіаменеджер і радіожурналіст, член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України та член КЖЕ Дмитро Хоркін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter