Втручання в Україні погіршило ситуацію у Росії – Freedom House

Дата: 06 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

На думку віце-президента правозахисної організації Freedom House Арча Паддінгтона, тенденція до придушення прав і свобод громадян у євразійському регіоні – наслідок “розтлінного” впливу Росії.

Про це йдеться в матеріалі “Голосу Америки“.

Влада в Росії все більше відповідає критеріям, характерним для авторитарних режимів, а втручання Москви в Україні згубно відбилося і на ситуації всередині Росії, вважає Паддінгтон.

По-перше, зовнішня агресія призвела до подальшої концентрації контролю держави над медіа-простором – звузилися можливості незалежних ЗМІ і значно розширився пропагандистський апарат уряду. По-друге, уряд серйозно взявся за обмеження і контроль Інтернету. Сама тканина суспільства в Росії деформувалася з- за відсутності свободи“, – сказав він.

На думку експерта, з 12 країн світу, де влада найбільше нехтує правами і свободами, п’ять – це країни колишнього СРСР і так звані “відколоті території”. Серед них: Туркменістан, Узбекистан, Білорусь, а також частини Грузії і України – Південна Осетія та Крим.

Якщо країна в категорії “найгірша з гірших”, це означає, що в країні немає реальних виборів, цивільні права та політичні свободи відсутні, немає незалежної преси, немає незалежної судової системи, немає опозиції – тобто уряди там погані буквально в усьому“, – пояснив Арч Паддінгтон.

Разом з тим, він підкреслив, що ситуація в Україні поліпшується: минулі президентські і парламентські вибори були вільними і справедливими, в країні з’явилося більше незалежних ЗМІ.

Тим часом експерт підкреслює, що Росія намагається розширити свій вплив на країни Східної європи – Болгарію, Чехію, Угорщину. За словами Паддінгтона, намагаючись контролювати їхню політику, Росія корумпує посадовців цих країн, а меншим за військовою потужністю країнам – Литві, Латвії, Естонії – відверто погрожує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter