Встромляли голки в рани: азовець розповів про катування українців у полоні РФ

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти замість того, щоб лікувати поранених українських військових, які вийшли з “Азовсталі” та потрапили в полон, допитували їх і застосовували тортури.

Про це під час пресконференції розповів експолонений РФ, військовий полку “Азов” Владислав Жайворонок з позивним Вікіпедія.

Чоловік отримав важке поранення в день перед евакуацією і півтора місяця перебував у тимчасово окупованому Донецьку в лікарні №15. Військовий підкреслив, що Росія не шукає правди, а вирішує, що буде “правдою”, і вже під це підтягує “факти”.

“Наприклад, Росії був потрібний факт, що нас лікували. Але фактично це не було лікування, а лише збереження життя. Ми просто дожили до моменту, коли нас обміняли в Україну”, – розповів Вікіпедія.

Лікування не було повноцінним, зокрема й унаслідок недостатньої кількості медикаментів в окупантів або браку знань, як лікувати те чи інше поранення. Проте навіть коли російська сторона не могла допомогти пораненому українцю, вона не зверталася по допомогу ні до кого, уточнив експолонений РФ.

За його словами, допити українських полонених, навіть важкопоранених, росіяни починають з перших днів перебування в лікарні. Особисто його допитували ще до того, як він почав отримувати антибіотики після ампутації кінцівки. 

Азовець розповів, що до деяких українських військових окупанти застосовували тортури: встромляли голки в рану, катували водою.

Водночас на військовополонених дуже сильно тиснули психологічно: не давали вийти на зв’язок з рідними, постійно підкреслювали, що полонені бійці нікому не потрібні, що їх кинули, що Україна програє у війні тощо. 

Також Жайворонок повідомив, що частину важкопоранених українців утримували не в лікарні, а в колонії в окупованій Оленівці, де Росія скоїла теракт.

Нагадаємо, командир полку “Азов” Денис Прокопенко у своєму відеозверненні 16 травня заявив, що захисники Маріуполя виконали наказ “вищого військового командування” задля збереження життів. Тоді понад тисячу українських бійців, які захищали “Азовсталь”, вивезли із заводу на непідконтрольні Україні території Донецької області. 

Згідно із заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну. 

6 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що в російському полоні перебувають більш ніж 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”.

Тяжкопоранених вдалося врятувати першими під час обміну в червні. Так, 144 людей, з яких 95 – захисники Маріуполя, вже повернули. Більшість із них мала тяжкі поранення, але вже отримала необхідну медичну допомогу та реабілітацію.

Відомо, що бойовики збираються незаконно “судити” 23 українських військових з полку “Азов”. Загалом же в РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 українських полонених, зокрема принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”. Спроби Росії судити їх є воєнним злочином.

Україна вже звернулася до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням зафіксувати заплановане в тимчасово окупованому Маріуполі судилище над захисниками “Азовсталі” як факт порушення РФ Женевської конвенції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter