Ватажок “ДНР” заявив, що бойовики збираються “судити” 23 азовців

Дата: 22 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін розповів, що бойовики збираються незаконно “судити” 23 українських військових з полку “Азов”. 

Слова Пушиліна цитує російське видання “Інтерфакс”. 

Будівля філармонії, в якій бойовики збираються “судити” українських військовополонених. Фото: mistomariupol.com.ua

Російське керівництво раніше заявляло про плани “судити” 92 українців.

Загалом же в РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 українських полонених, зокрема принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”. Спроби Росії судити їх є воєнним злочином. 

За словами Пушиліна, для першого етапу трибуналу, підготовка до якого вже завершується, повністю готові матеріали за 80 епізодами нібито злочинів “Азова”.

“23 людини вже арештовані й перебувають в інших місцях”, – каже ватажок бойовиків. 

Українські розвідники зазначали, що для додання вигляду “легітимності” так званому “суду” росіяни готують спеціально навчених “свідків” та завозять російських пропагандистів до Маріуполя. Окупанти змушували містян писати “свідчення про звірства ЗСУ” в обмін на обіцянки виплатити компенсації, наприклад, за зруйноване житло або за надання допомоги.

Напередодні, 21 серпня, у своєму відеозверненні президент Володимир Зеленський сказав: “Якщо це мерзенне судилище відбудеться, якщо наших людей, порушуючи всі домовленості, усі міжнародні правила, заведуть у ці декорації, буде знущання… Це буде тією лінією, за якою будь-які перемовини неможливі. Росія сама себе відріже від перемовин. Не буде більше розмов. Наша держава все сказала”.

Клітки для “підсудних”, які змонтували на сцені будівлі філармонії Маріуполя

Згідно з попередніми заявами представників Міноборони України та Генштабу, повертати захисників “Азовсталі” додому планували через процедуру обміну, а на заяви представників Росії щодо долі українських бійців радили ставитись як до політичних спочатку заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, а потім президент Зеленський. 

Нагадаємо, що серед полонених у Росії українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. Частина з них загинула в колонії в Оленівці, куди, за даними Генштабу ЗСУ, навмисно поцілили росіяни. Так вони намагалися приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити Україну в скоєнні “воєнних злочинів”. 

Розвідники кажуть, що Росія може завдати удару й по будівлі філармонії в Маріуполі, де “судитимуть” захисників “Азовсталі”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter