Україна просить ООН та Червоний Хрест фіксувати судилище в Маріуполі – Лубінець

Дата: 22 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Україна просить ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста зафіксувати заплановане судилище над захисниками “Азовсталі” як факт порушення Російською Федерацією Женевської конвенції.

Про це в ефірі телемарафону заявив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: УНІАН

“Ми звертаємося вкотре для фіксації цього чергового порушення Женевської конвенції, чергового воєнного злочину з боку Російської Федерації, щоб фіксація відбувалась і Організацією Об’єднаних Націй, і Міжнародним комітетом Червоного Хреста”, – сказав Лубінець.

Він також повідомив, що звернувся до російської уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової з проханням втрутитися в ситуацію і не допустити чергового порушення Женевської конвенції. Однак Москалькова на його заклик не відгукнулась і вже навряд чи відповість.

Крім того, Лубінець вважає, що Росія навряд чи атакуватиме ракетами цього дня будівлю філармонії в Маріуполі, де окупанти планують вчиняти судилище над українськими військовополоненими.

Нагадаємо, що серед полонених у Росії українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. Частина з них загинула в колонії в Оленівці, куди, за даними Генштабу ЗСУ, навмисно поцілили росіяни. Так вони намагалися приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити Україну в скоєнні “воєнних злочинів”. 

Розвідники кажуть, що Росія може завдати удару й по будівлі філармонії в Маріуполі, де “судитимуть” захисників “Азовсталі”.

Відомо, що бойовики збираються незаконно “судити” 23 українських військових з полку “Азов”. Загалом же в РФ завели понад 1 300 кримінальних проваджень проти більш ніж 400 українських полонених, зокрема принаймні 220 людей підозрюють у скоєнні “злочинів проти миру і безпеки людства”. Спроби Росії судити їх є воєнним злочином. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter