ВР пропонують обрати новим Омбудсманом народного депутата Дмитра Лубінця

Дата: 21 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук офіційно вніс до парламенту пропозицію обрати новим Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини народного депутата, України Дмитра Лубінця.

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: офіційна сторінка Дмитра Лубінця

“Вірю, що його досвід на посаді голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, а також його професійні та людські якості створять усі необхідні передумови для виконання в повному обсязі повноважень, покладених на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, – написав Стефанчук.

Дмитро Лубінець закінчив Донецький національний університет за спеціальністю “міжнародні відносини” та Національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого за фахом “правознавство” (судово-прокурорська спеціалізація). Працював юристом у КФГ “Практика”, був приватним підприємцем.

У 2010 році був обраний депутатом Волноваської міської ради 6 скликання від “Фронту Змін” за 9 мажоритарним округом, був членом партії.

Народний депутат 8 скликання. Обраний у 2014 році від “Блоку Петра Порошенка” за округом №60 (Донецька область), був членом партії. Секретар Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

Був членом фракції “Блок Петра Порошенка”, у червні 2019 року вийшов з неї і став позафракційним депутатом. Перший заступник голови правління ГО “Народно-патріотичний союз Донбасу”.

У 2019 році був обраний до Верховної Ради 9 скликання як безпартійний самовисуванець за 60 округом (Донецька область). Член депутатської групи “За майбутнє”.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Як відомо, останнього Омбудсмана Людмилу Денісову депутати звільнили з посади 31 травня.

Про причини звільнення Омбудсмана повідомив народний депутат від партії “Слуга народу” Павло Фролов. 

За його словами, партія ініціювала висловлення недовіри Денісовій, оскільки “з початку війни та великих страждань українців пані Денісова майже не виконувала своїх повноважень щодо організації гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності”.

Звільнити Омбудсмана за спрощеною процедурою депутатам дозволив  ухвалений у травні закон, який правозахисники називають антиконституційним. Відповідно до нього ВР може оголосити недовіру будь-якому посадовцю, призначеному парламентом, зокрема посадовцям у незалежних органах, підстави для звільнення яких вичерпно визначені Конституцією чи профільними законами.

Сама Людмила Денісова заявляла, що її звільнення суперечить Конституції та міжнародним стандартам і пообіцяла оскаржити його в суді. 

Зі свого боку українські правозахисники закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту Омбудсмана та створити умови для проведення відкритого та незалежного конкурсу на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотриманням міжнародно визнаних стандартів прозорості, неупередженості та залучення громадянського суспільства. 

З критичними заявами та нагадуванням щодо необхідності зберігати незалежність інституту Омбудсмана вийшли також  Моніторингова місія ООН з прав людини та країни “Великої сімки” і українська правозахисна спільнота.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter