У Моніторинговій місії ООН з прав людини засудили звільнення Денісової

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Представники Моніторингової місії ООН з прав людини засудили звільнення Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, адже в постанові, яку ухвалила ВР, не пояснюють причини звільнення Омбудсмана.

Про це повідомляє пресслужба Моніторингової місії ООН.

Людмила Денісова. Джерело: фейсбук-сторінка Омбудсмана

“Ми вважаємо, що зараз як ніколи для України важливо мати незалежну та сильну інституцію, яка зможе неупереджено розслідувати порушення прав людини та підтримувати потерпілих у пошуку справедливості та відшкодування шкоди.

Міжнародні стандарти вимагають, щоб законодавство, яке регулює такі інституції, містило незалежний та об’єктивний процес звільнення з чітко визначеними підставами.

У постанові, ухваленій Верховною Радою за невиправдано прискореною процедурою, не пояснюються причини звільнення Уповноваженої з прав людини”, – йдеться в повідомленні.

Представники місії зазначають, що звільнення Денісової за нещодавно ухваленим законом суперечить міжнародним стандартам і підриває незалежність цієї важливої правозахисної інституції в Україні.

На їхню думку, таке рішення послабило незалежність інституції та порушить її роботу.

У Моніторинговій місії ООН закликали органи влади вжити негайних заходів для забезпечення незалежності Омбудсмана та дотримуватися міжнародних стандартів у законодавстві та на практиці.

Раніше ZMINA повідомляла, що Людмила Денісова оскаржуватиме в суді своє звільнення з посади Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. 

Нагадаємо, Денісову звільнили з посади Омбудсмана 31 травня. Це рішення підтримали 232 депутати ВР. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter