Посли G7 закликають Україну підтримувати незалежність інституту Омбудсмана під час війни

Дата: 02 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Посли G7 наголошують на підтримці інституту Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, незалежність якого необхідно захищати й під час воєнного стану.

Про це йдеться на твіттер-сторінці групи послів G7 в Україні.

Фото: depositphotos

“Право кожного українця звертатися до нього за захистом своїх прав закріплено в Конституції України. Це право є особливо важливим у світлі російських звірств в Україні”,заявили вони.

Раніше представники Моніторингової місії ООН з прав людини також засудили звільнення Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, назвавши процедуру звільнення Омбудсмана невиправдано прискореною. Вони також звертають увагу, що постанова про висловлення недовіри не містила причин звільнення. 

Представники місії зазначають, що звільнення Денісової за нещодавно ухваленим законом суперечить міжнародним стандартам і підриває незалежність цієї важливої правозахисної інституції в Україні.

Нагадаємо, що 31 травня народні депутати зібрали необхідну кількість підписів для оголошення недовіри Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій.

Причиною звільнення Денісової, як зазначає нардеп від партії “Слуга народу” Павло Фролов, є те, що «з початку війни та великих страждань українців пані Денісова майже не виконувала своїх повноважень щодо організації гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності».

Звільнити Денісову за прискореною процедурою дозволив нещодавно ухвалений закон, який правозахисники називають неконституційним. Відповідно до нього ВР може оголосити недовіру будь-якому посадовцю, призначеному парламентом, зокрема посадовцям у незалежних органах, підстави для звільнення яких вичерпно визначені Конституцією чи профільними законами.

Сама Денісова наголосила, що її звільнили всупереч Конституції, законам України й міжнародним стандартам, і додала, що вона оскаржуватиме це рішення.

Напередодні голосування десятки правозахисних організацій закликали Верховну Раду припинити політизацію і спроби знищення незалежності інституту Омбудсмана та створити умови для проведення незалежного конкурсу на цю посаду з дотриманням усіх міжнародних стандартів.

В цей день низка ЗМІ з посиланням на джерела у парламенті повідомила, що серед претендентів на посаду Омбудсмана – депутат Микола Тищенко, депутатка Мар’яна Безугла, яка була поміж авторів законопроєкту, що мав дозволити командирам убивати підлеглих правопорушників під час війни, депутат Олександр Качура та радниця – уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України Олена Вербицька.

Станом на 2 травня новий Омбудсман не призначений і кандидатури на цю посаду офіційно не оголошені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter